(VIDEO) BILA MALA POP ZVEZDA SFRJ: Pevala je Tata, kupi mi auto, a onda je nestala sa scene...
Foto: Printscreen

Evo kako danas izgleda

(VIDEO) BILA MALA POP ZVEZDA SFRJ: Pevala je Tata, kupi mi auto, a onda je nestala sa scene...

Pop kultura -
Sećate li se Zdenke Vučković koja je kao petnaestogodišnjakinja nastupala na Opatijskom festivalu, kada je sa u duetu sa Ivom Robićem otpevala pesmu "Moja mala devojčica"?

Ona je bila prva dečja pop zvezda bivše Jugoslavije, a te 1958. godine ostala je upamćena zahvaljujući duetu koji je poznatiji kao "Tata, kupi mi auto".

Zdenka je potom 1963. pobedila na Zagrebačkom festivalu sa pesmom Zagreb, Zagreb, koja je nakon toga bila nešto kao neslužbena himna grada Zagreba. Na istom festivalu dobila je i nagradu za najbolju plesnu melodiju, Krajačevog twista Platno, boje, kist i tvist koju je izvela u alternaciji s kvartetom 4M i sastavom Bijele stijele.

Zdenka je 1963 osvojila je i nagradu na Splitskom festivalu za izvedbu pesme Veslaj, veslaj, koju je izvela u duetu sa Arsenom Dedićem, alternativnu izvedbu otpevali su Marko Novosel i Gabi Novak. Nakon toga nije više imala toliko sreće s festivalskim nagradama, ali su mnoge od pesama ispali pravi domaći radijski hitovi, poput; Makovi, Još samo pet minuta, Dalmatinke male, Čemu istina, Nije li čudo to?, On je moj moj moj, Pod lipovim cvijetom.

Krajem 50-ih godina Zdenka je upoznala Krešimira Oblaka - Kodu, koji je ubrzo postao njen nerazdvojni muzički pratilac. Na kraju je postao i njen životni partner, venčali su se 1971. godine.

Od 80-ih, nastupi su bili sve ređi i ređi. Oproštaj od festivalske scene imala je Zagrebačkom festivalu 1989. godine, kad je nastupila s pesmom vrlo simboličkog značenja - Odrasla je djevojčica mala.

Evo kako danas izgleda:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track