SKANDAL U MELBURNU: Paju Jovanovića prekrstili u Austrougarina!

Katastrofalna greška Nacionalne galerije u Melburnu

SKANDAL U MELBURNU: Paju Jovanovića prekrstili u Austrougarina!

Pop kultura -
Ispod slike „Izdajnik“ za slavnog slikara nisu naveli da je po nacionalnosti Srbin, a pogrešili su i njegovo ime - napisali su da se zove Pol Joanovič

Jedan od najvećih srpskih slikara Pavle Paja Jovanović (1859-1957) u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melburnu predstavljen je kao Pol Joanovič (Paul Joanowitch)!Ispod njegovog čuvenog dela „Izdajnik“ stoji pločica na kojoj piše da je po nacionalnosti Austrougarin! Istini za volju, u njegovoj biografiji napisano je da je rođen u Vršcu, koji je u to vreme pripadao austrougarskoj imperiji, ali ne i da je Srbin. Stoga je pre nekoliko nedelja Goran Dojčinović, profesor istorije umetnosti iz Melburna, pokrenuo inicijativu da se navedeni propust ispravi.

- Mislim da je nakon 126 godina napokon vreme da se nešto uradi ovim povodom, jer vidimo da se po celom svetu dešavaju greške koje su uglavnom na našu štetu, to jest na štetu kulture i tradicije našeg naroda i Srbije. Ovo što se sada događa je, nadam se, jedan mali korak koji bi trebalo da probudi sve naše ljude, ma gde živeli, da svako u svojoj sredini uradi ono što je potrebno da pravda pobedi i da se sačuva naše kulturno blago - ističe Dojčinović.

Borac za istinu... Goran Dojčinović
Borac za istinu... Goran Dojčinović

Pre više od godinu dana u Srpskom glasu iz Melburna pisano je o ovom problemu, ali greška nije ispravljena. Nadležni iz galerije tada su saopštili da, prema protokolu, promena imena i nacionalnosti nije moguća.- Naravno, ko iole poznaje istoriju zna da Austrougarin ne postoji, postoji Austrijanac ili Mađar, mada se to u ovom delu sveta toliko i ne priznaje. Dakle, ovim je naneta šteta prvenstveno našem slikaru, našem narodu i na kraju našoj zemlji. Nacionalna galerija je mesto koje je veoma posećeno i gde dolaze turisti iz celog sveta i pravo je zadovoljstvo i čast što se ova divna slika nalazi u stalnoj postavci - kaže profesor i dodaje:- Akcija je okrenuta svim ljudima, prvenstveno Australijancima, jer su svi oni vlasnici tih radova koji su izloženi i imaju potpuno pravo da traže korektnost nečega što zaista nije istina. Stavili smo do znanja galeriji da treba da ispravi nepravdu načinjenu našem najznačajnijem slikaru.

ČinjeniceBOGATA KARIJERA1859. rođen u Vršcu1957. umro u BečuSlikarske studije u Beču završio za tri godineŽiveo nekoliko godina u LondonuPutovao po Africi, Turskoj, Grčkoj, Italiji i Španiji1888. postao član Srpske kraljevske akademije1893. imao prvu izložbu u Beogradu1896. naslikao delo „Seoba Srba“

Otkupljen 1888. godine„IZDAJNIKA“ PLATILI 1.150 FUNTIPretpostavlja se da je Jovanović „Izdajnika“ naslikao u minhenskom studiju sredinom osamdesetih godina 19. veka. Dve godine kasnije, na predlog Teda Gota, višeg kuratora za međunarodnu umetnost, Nacionalna galerija Viktorije otkupila je prvog „Izdajnika“ za 1.150 funti. Ako znamo da je u to vreme većina stanovnika Melburna godišnje zarađivala samo 42 funte, to jasno govori da je Jovanović već u to vreme bio veoma cenjen slikar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track