UMETNICI OGORČENI: Nećemo da plaćamo porez, to je trebalo država da uradi
Foto: Stefan Jokić, Damir Derviš

Samostalni umetnici poručuju vlasti

UMETNICI OGORČENI: Nećemo da plaćamo porez, to je trebalo država da uradi

Pop kultura -
Glumci, slikari i pisci burno reagovali na predlog da moraju sami da izmire dugovanja za doprinose, što je obaveza Beograda

Poreska uprava traži da više od 1.900 samostalnih umetnika plate državi oko 100 miliona dinara na ime poreza, što je pre dva dana bila jedna od tema na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. Glumci, pisci i slikari s kojima smo razgovarali nemaju nameru da plate dospele račune jer je, kako kažu, to obaveza države.Da pojasnimo, svaki slobodni umetnik dužan je da u budžet godišnje uplati 96.000 dinara za doprinose (penziono, zdravstveno...), što je do sada, po zakonu, bila obaveza lokalne samouprave, odnosno Grada.- Nepravedno je dug pripisan nama. Da su nam rekli na vreme da mi treba to da platimo, ispunili bismo obavezu. Porez nam je uveden retroaktivno. Država se obavezala da će da plati, pa nije. Po mom mišljenju, niko ne treba da plati porez - kaže glumica Danijela Vranješ, i dodaje:- Ovde ne treba da igrate na socijalnu kartu. Problem je nastao 2009. i trajao je do 2014. A sad je nešto što je bila obaveza Grada spala na naša pleća.Zbog problema koji se vuče godinama, umetnici nemaju plaćeno zdravstveno osiguranje, overene zdravstvene knjižice, a neki ne mogu da odu u zasluženu penziju.- Mi smo pingpong loptice u celoj priči. Uhvatili ste me nespremnog i nisam dobar sagovornik o ovoj temi. Moja dugovanja nisu velika, a verovatno su mnogo veća ljudima koji su u statusu samostalaca više od 20 godina - kaže dobitnik ovogodišnje Ninove nagrade Dragan Velikić.Glumac Miloš Timotijević je zbog odnosa Grada prema samostalcima odlučio da svoje doprinose sam uplaćuje.- Država ne brine o umetnicima. Nisam pravnik da znam kako može da se reši. Postao sam privatnik da mi Beograd ne bi uplaćivao. Platio sam ogromnu kamatu zbog dugovanja. Strašno me je iznerviralo šta se dešava mojim kolegama - poručuje Timotijević.Spisateljica Jelena Lengold pisala je o ovom problemu Ivanu Tasovcu, ali rešenje se još ne nazire.- Imate nekoliko mogućih rešenja. Jedno bi bilo da Grad slobodnim umetnicima uplati sva zaostala dugovanja. Drugo rešenje je da se dosadašnja dugovanja otpišu. I treće bi bilo da javno i iskreno priznaju da ih ovaj problem ne zanima i da Grad više ne želi da brine o samostalnim umetnicima. Jer i to bi bilo neko rešenje, barem bismo znali na čemu smo i da smo prepušteni sami sebi - poručila je Lengold.

Na korak od rešenjaZBOG TASOVCA I SNS PREDLOG ZA OTPIS NIJE PROŠAOSkupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije mogao da uputi predlog Vladi da otpiše kamate jer nije imao kvorum za rad. Na sednicu nisu došli predstavnici Srpske napredne strane, kao ni ministar kulture Ivan Tasovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track