(VIDEO) ROKIJEVA BUDUĆNOST NEIZVESNA: Ovo sigurno niste znali o Toniju Bartonu
Foto: Twitter Screenshot

Djuk okačio rukavice o klin

(VIDEO) ROKIJEVA BUDUĆNOST NEIZVESNA: Ovo sigurno niste znali o Toniju Bartonu

Pop kultura -
Toni Barton je spletom nesrećnih okolnosti postao legenda "Roki" filmova, evo kako je od zatvora došao do zvezda.

Na velikom ekranu tumačio je lik Djuka, trenirao je Apolo Krida, prvog Rokijevog rivala i prijatelja, a zatim i samog Rokija. Nakon neočekivanog uspeha prvog filma iz 1976. stekao je kultnu privrženost fanova, a njegovi vatreni govori, su i danas jedni od citiranijih filmskih monologa.

Jedan je od glumaca koji se pojavio u svih šest filmova ovog serijala, te je mnoge iznenadio njegov izostanak u "Kridu", najnovijem filmu, a nije došao ni na premijeru. Ovo ostvarenje, o mladom bokseru, sinu Apolo Krida, dobilo je izrazito pozitivne kritike, čak i nominaciju za Oskara, što je značajno osvežilo posrnulu franšizu. Ipak fanovima je falio Djuk.

Preminuo je u 78. godini, u Kaliforniji. Njegova mlađa sestra Loreta Keli rekla je kako se samo srušio i nije mu bilo pomoći. Otkrila je i kako je zadnjih godinu dana često bio u bolnici na promatranju, ali doktori nisu mogli da dijagnostikuju bolest.

Rođen u gradu Flint u Mičigenu, od najranijih dana težio je sportu, uspešno je igrao američki fudbal, bejzbol, ali je navsjajnije rezultate ostvario upravo u boksu. U dva navrata, 1955. i 1957. osvojio je amatersku gradsku titulu u poluteškoj kategoriji, što je krunisao i državnom titulom u istoj kategoriji. Ubrzo nakon ovih uspeha završio je u zatvoru zbog krađe, gde je proveo 3 godine. Za vreme kazne vanredno je završio fakultet i otkrio ljubav prema pozorištu i glumi. "U zatvoru sam shvatio ko sam, i kako da nastavim dalje sa životom" , rekao je Barton.

Pored "Rokija" pojavio se i u "Napadu na policijsku stanicu 13" Džona Karpentera, a ostvario je i zapaženu ulogu u seriji "Frank's place".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track