(FOTO) ZATVORSKA MOLITVA: Saga o grehu i iskupljenju oduševila Nišlije!
Foto: ADRIA MEDIA GROUP

Adrija medija grup

(FOTO) ZATVORSKA MOLITVA: Saga o grehu i iskupljenju oduševila Nišlije!

Pop kultura -

Dokumentarni film „ Zatvorska molitva“, prvo takvo ostvarenje u produkciji „Adrija medija grupe“ prikazano je večeras u prepunoj sali Svetosavskog doma u Nišu.

Devetnaestominutna filmska priča na upečatljiv način dokumentuje obnovu crkve Svetog Stefana Dečanskog u niškom Kazneno popravnom zavodu angažovanjem petstotina osudjenika i stopedeset radnika ove ustanove tokom dve godine. Veliku pažnju, koje je ovo filmsko ostvarenje izazvalo pokazuje i uvodna reč vladike niškog Teodosija, koji je pozdravio rediteljsko ostvarenje Miljana Gogića kao način očuvanja tradicionalnih i duhovnih vredosti. Čudni su i neispitani putevi Gospodnji. Gospod razmišlja o svemu što je stvorio a najviše o čoveku kojeg je stvorio po svome liku. Mnogi od njih hodaju stranputicama kao bludni sin koji je lutao po svsetu, ali kada mu je najteže bilo, ona iskra božanska mu je dotakla srce i on se vratio u dom Božji. Tako su se i ovi ljudi, koji su išli stranputicom Bogu vratili kroz obnovu crkve, jer ono što se u zatvoru dogodilo može se nazvati samo čudom Hristovom – kazao je vladika.

Aleksandar Grbović, upravnik niškog Kazneno popravnog zavoda pohvalio je autore filma što su, kako je naglasio, stvarni život u Kazneno popravnom zavodu pretočili u dokumentarac.

- Ono što su osudjenici uradili je pravi podvig jer niko od njih nije profesionalni ni ikonopisac, ni stolar, niti moler... Sve njih je okupila ideja da stvore mesto gde će se moliti Bogu. Međutim, rad na tom projektu bio je univerzalno iskupljenje, šire od vere u jednog Boga jer su na obnovi crkve radili i pripadnici nehrišćanskih veroispovesti – kazao je Grbović.

Aleksandar Popović, osuđenik koji je inicirao čitav projekat, u dirljivom obraćanju gledaocima filma istakao je da je zahvaljujući radu na crkvi postao drugi čovek.

- Bio sam lopov, čovek koji je daleko odlutao. Vratio sam se, postao sam neko drugi. Trebale su godine da shvatim ko sam u stvari, kroz obnovu crkve našao sam put – rekao je Popović.

Reditelj filma Miljan Gogić nije krio oduševljenej reakcijama publike na svoj dokumentarac.

- Počastvovan sam što je film prikazan baš u Svetosavkom domu, u niškoj eparhiji i u prisustvu najviših crkvenih velikodostojnika. Ovo je moj rediteljski prvenac u produkciji „Adria media grupe“ i polaskan sam postignutim uspehom. U pripremi je još jedno ostvarenje koje će za tematiku imati negovanje tradicionalnih vrednosti srpskog naroda – najavio je Gogić.

Kameru u filmu potpisali su Antonije Vulović i Vladimir Žujko, organizator i urednik je Anđela Popović, montažu je uradio Branko Maksimović a postprodukciju slike Ivan Tanasković. Za muziku za film bili su zaduženi Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš Punišić a za postprodukciju zvuka Branko Topalović.M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track