(ANKETA) BRATE, DA TI NISI NAŠ Britanski kolumnista: Tuširam se jednom nedeljno i ne fali mi ništa!
Foto: Facebook Printscreen

Pokrenuo raspravu i lavinu komentara

(ANKETA) BRATE, DA TI NISI NAŠ Britanski kolumnista: Tuširam se jednom nedeljno i ne fali mi ništa!

Pop kultura -
Tuširam se jednom nedeljno i ne fali mi ništa, ponosno otkriva kolumnista uglednog britanskog dnevnika Gardijan Donakad Mekarti naglašavajući da se ljudi preterano često tuširaju i da za tim uopšte nema potrebe!

"Kada sam bio dete, kupali smo se jednom nedeljno. Nismo bili neka štrokava porodica - tako se živelo šezdesetih i nešto se ne sećam neprijatnih mirisa. Do doba kada sam mogao da se smatram odraslim čovekom, tuširao sam se svaki dan. Sada uviđam da je trebalo da se držim starog principa, kaže ovaj pisac i ekolog.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mekarti dodaje da prosečno desetominutno tuširanje zahteva 60 litara vode, a kupanje u kadi čak 80 kao i da se on sada vratio na pravila iz detinjstva i da se tušira samo jednom nedeljno, dok svakodnevno pere samo pazuh i intimne delove tela. Mekarti dodaje da se brine o okolini, ali da ovo prvenstveno čini jer čvrsto veruje da često tuširanje nije zdravo.

“Toga sam postao svestan tek kad sam primetio da je koža mog prijatelja ozbiljno oštećena zbog preterivanja u korištenju sapuna. Morao je da se maže apotekarskim kremama do kraja života. Prema mišljenju dermatologa Džošue Zajhnera, roditelji treba da prestanu da kupaju bebe i decu svakog dana, jer im zbog toga koža postaje osetljivija.

Lekari kažu i da preterana upotreba sapuna uklanja prirodna zaštitna ulja i dobre bakterije u koži, što može dovesti do dermatitisa. Što neko duže ostaje pod tušem, to se više masnoće iz kože uklanja. Jedinu korist od toga imaju kompanije koje prave higijenske proizvode”, smatra Mekartni.

Foto: Guardian printscreen
Foto: Guardian printscreen

“Mislim da je moja navika da se svakodnevno tuširam posledica usađenih kulturnih normi, a ne zbog bilo kakve stvarne potrebe. Jasno je da često moramo prati ruke, ali naša koža ima prirodne mehanizme čišćenja i samo neki delovi tela poput pazuha, stopala i intimnih delova proizvode neprijatne mirise, ako se ne operu”.

(EPK/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track