LUZ KASAL: Muzikom sam izlečila rak!
Foto: Profimedia

Intervju, španska muzička zvezda pred koncert u Beogradu

LUZ KASAL: Muzikom sam izlečila rak!

Pop kultura -
Rad na novom albumu bio je istovremeno i tretman protiv bolesti. Bila sam aktivna, uzbuđena, ali i ometena. Priroda i umetnost su za mene izvor života iz kog pijem svakoga dana

Jedan od najznačajnijih svetskih vokala španska zvezda Luz Kasal u intervjuu za Story otkriva kakva sećanja nosi iz Srbije i odakle crpi inspiraciju za stvaranje emotivne i strašću nabijene muzike.Kakve su vam uspomene na prethodni boravak u Srbiji?- Prvo se setim snimanja dve pesme za film „Montevideo“. Osećaja da se sprema nešto novo. Vibracija iščekivanja i nade.Kako vam se dopao film „Montevideo“ sa vašom pesmom „Madrugas“?- Emotivan je, budi sreću. Čula sam prelepu melodiju s mojim stihovima o ljubavnoj priči mladog junaka i Hispano devojke, opisujući strast između dva sveta.Kako je srpska publika reagovala na vašu muziku? Jeste li bili zadovoljni?- Nastupala sam dva puta na različitim mestima i u drugačijim okolnostima i u oba slučaja publika je bila pažljiva i topla.Šta će biti drugačije na ovom koncertu?- Repertoar će biti presek mog muzičkog rada do sada: pop pesme, rok, balade, latinoamerički klasici koje sam snimila na albumu obrada „The Passion“ (Strast). Na kraju krajeva, biće to predstavljanje svega onoga što sam uradila do sada.Vi ste inspiracija mnogim ljudima širom sveta, a šta inspiriše vas?- Život, ljudi, ponekad umetnički radovi, dela drugih muzičara, lične anegdote, naslovi pesama... Sve može da se pretoči u pesmu.Bolovali ste od raka dojke i dobili tu bitku, posle koje je nastao dirljiv album „Vida Toxica“ (Otrovni život). Kakva je vaša poruka ženama koje se suočavaju s kancerom?- Rad na tom albumu bio je istovremeno i tretman protiv bolesti. Bila sam aktivna, uzbuđena, ali i ometena. Iskreno verujem da je najbolji način da se nosite s bolešću da odbacite sve loše misli i usmerite svu snagu na oporavak.Šta je otrovalo vaš život? I šta smatrate najvažnijim?- Naš život pun je otrova u hrani i vazduhu. Ponekad su uzroci bolesti u genetici, ali mnogi od njih razvijaju se zbog loših navika. Moramo voditi računa o ishrani, okrenuti se prirodi, brinuti o telu kao o svom najvećem blagu.Vaš recept za očuvanje strasti u životu?- Priroda i sve discipline umetnosti za mene su izvor iz kog pijem svakoga dana. Za mene je život dar, jedinstvena mogućnost.Na španskom vaše ime znači svetlost. Šta je svetlost vašeg života?- Volim što je moje ime tako puno značenja! Bez sumnje, muzika je svetlost mog života.

Španska zvezda Luz Kasal, održaće veliki koncert 12. marta u Sava centru u okviru 17. međunarodnog Gitar art festivala u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track