MILOŠ ŠOBAJIĆ ZA KURIR: Naprednjaci su digli ruke od kulture!
Foto: Damir Dervišagić

Intervju, slavni slikar o vezi politike i umetnosti

MILOŠ ŠOBAJIĆ ZA KURIR: Naprednjaci su digli ruke od kulture!

Pop kultura -
Srbija nije u zaostatku kad je reč o kvalitetu umetnika, problem je što se ne ulaže u promociju. Zapanjuje me što dolazak SNS nije donela nikakvu promenu

Slikar Miloš Šobajić otvorio je samostalnu izložbu slika i skulptura „Širom raširenih ruku“ u beogradskoj galeriji „Atrijum“ u Gradskoj biblioteci.Tom prilikom umetnik, koji živi i radi na relaciji Pariz-Beograd, proveo nas je kroz svoje viđenje čoveka pritisnutog težinom stvarnosti i otkrio šta misli o stanju u kulturi, prijateljstvu s Rusijom i odnosu s predsednikom Tomislavom Nikolićem.Šta sve prihvatate širom raširenih ruku?- I Hrist je umro širom raširenih ruku u ljubavi prema čovečanstvu. Ja i volim i mrzim širom raširenih ruku, otvoreno, bez ustručavanja pokazujem osećanja. Čovek je u opijenom stanju i želi da se izbavi iz klopke . Svakodnevno dobijamo loše vesti. Evo, izgubili smo neponovljivog Gagu Nikolića. Mi pokušavamo da i nakon takvih vesti preživimo.Šta je zgazilo civilizaciju?- Globalizam je pobedio i vodi ovaj svet. Ono što vidimo ovde na izložbama, vidimo svuda, od Pariza do Njujorka. Svuda vlada kič. Levi i desni kič. Levi je onaj klasični opis prirode sa odsjajem Meseca u vodi, a desni je ovaj novi konceptualni, gde ljudi bez talenta imaju dozvolu da izlažu i da pokazuju jednu duhovnu prazninu. To je ono što gazi sve.Koliko trpi umetnost?- Ovako je uvek bilo. Manjina su oni koji zaista vrede. Sada je svako umetnik. Ali ne znači da ne postoje više Bejkon, Mocart, Bah, ima onih koji misle svojom glavom i neće da idu po kalupu, kako im neko kaže.Koliko je Srbija u zaostatku u odnosu na Evropu?- Srbija nije u zaostatku što se tiče kvaliteta umetnika. Problem je što se ne ulaže u našu promociju u svetu. Evo koliko se i dalje malo odvaja za kulturu. Posebno me zapanjuje da pobeda SNS nije donela nikakvu promenu po tom pitanju, već naprotiv, oni ostavljaju kulturu onima koji su je dotukli do kolena.Poznato je da ste predsedniku Nikoliću, kad je pobedio, poklonili sliku. Šta je ona predstavljala?- Predsednika sam znao odranije i jako mi je simpatičan i drag. Odneo sam mu, umesto boce viskija, malu sliku koja predstavlja pešaka kome se vide samo noge. Nazvao sam je „Portret Tome Nikolića“, što je izazvalo buru, a ne vidim zašto, to je samo poklon.Navršilo se 10 godina od smrti Miloševića. Burno ste se izjašnjavali o njegovom odlasku u Hag.- Mislim da je to bila najveća sramota srpskog naroda, da preda celo svoje vojno rukovodstvo neprijateljima koji su zatrli zemlju. I da na kraju predamo našeg legitimno izabranog predsednika, to je blam i propast za srpski narod. Sada se nadam da ćemo ostati neutralni što se tiče NATO. Smatram da je Rusija naš prirodni saveznik, i to prijateljstvo je neophodno ako računamo na bilo kakav opstanak. Ulazak u administrativnu Evropu za nas bi bilo pogubno jer bi tako profitirala samo vladajuća klasa. Po kulturi mi jesmo Evropa, i to nam je dovoljno.

O razvoduLJUBAV S DRAGANOM BILA JE VELIKANedavno ste pokrenuli razvod sa Draganom del Monako, s kojom ste bili tri i po godine u braku.- To je bila velika ljubav, i to je sve što ću reći.

Izlaže u Kanu i AndrićgraduSPORO SE PENJEMO, ALI BRZO PADAMO- Dogovor sa organizatorima bio je da izlažem u maju za vreme Filmskog festivala u Kanu. Međutim, nisam stigao da završim izložbu, tako da se to odlaže. Imam mnogo ideja, a jedna je i tema lifta, koja se odnosi na naše jako sporo penjanje, dok kad padamo to činimo veoma brzo. Neprekidno stvaram i mislim da sam tek na početku svog posla. Evo, prvog juna ću izlagati u Andrićgradu, pod nazivom „Na Drini ćuprija“. Posvetiću izložbu tom mostu koji je napravljen da bi spajao narode i zemlje preko reke, a koji je bio mesto velike opasnosti i prolivene krvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track