SLUČAJ DEPOA NARODNOG MUZEJA: Austrijanci traže milione od Srbije!
Foto: Stefan Jokić

Sud u Vašingtonu odlučuje

SLUČAJ DEPOA NARODNOG MUZEJA: Austrijanci traže milione od Srbije!

Pop kultura -
Firma „Kunsttrans“ iz Beča od naše države traži obeštećenje jer je ustanovi kulture koja se nalazi na Trgu republike izgradila depo za smeštaj slika, ali on nikad nije korišćen

Dugogodišnji spor između bečke špediterske firme za umetnička dela „Kunsttrans“ i Narodnog muzeja u Beogradu oko privremenog depoa za umetnine iz muzeja naći će se pred sudom u Vašingtonu.Bečki list Virtšaftsblat piše da „Kunsttrans“ od države Srbije traži obeštećenje od nekoliko miliona evra, a informaciju da je predmet još pretprošle nedelje prosleđen sudu potvrdio je i vlasnik firme Manfred Vikas.List navodi i da je naše tužilaštvo potvrdilo vest da je tužba upućena u Vašington, dodajući da nije upoznat s drugim informacijama.Predmet spora je depo koji je „Kunsttrans“ 2007. godine izgradio po nalogu Narodnog muzeja iz Beograda i u koji je muzejska zbirka trebalo da bude izmeštena zbog obnove muzeja.

Neće da komentarišu postupak... Ivan Tasovac i Bojana Borić
Neće da komentarišu postupak... Ivan Tasovac i Bojana Borić

Srbi minirali suđenje

Hala u blizini Dunava je izgrađena, ali nikad nije korišćena. Umesto toga, kako piše austrijski list, usledile su godine sudskog sporenja.Vikas tvrdi da je srpska strana koristila svaku priliku da ospori ugovor, koji je potpisan 2006. godine, a koji je potvrdio i srpski parlament. Prema tom dokumentu, muzej se obavezao da koristi objekat najmanje sedam godina. Narodni muzej dobio je spor još prošle godine, a Austrijanci su, nezadovoljni presudom, potražili međunarodnu arbitražu.Ukupna šteta koju je pretrpeo „Kunsttrans“ je tri-četiri miliona evra. Oni sada od Srbije traže obeštećenje, ali su, kako je naveo list, spremni i na kompromis, kao i na razgovor koji bi „približio strane“.Iz Narodnog muzeja Srbije i Ministarstva kulture do zaključenja ovog broja Kurira nismo dobili komentar.Narodni muzej u Beogradu zatvoren je 2003. godine zbog obnove. Njegovo otvaranje je najavljeno za 10. maj, ali teško da će tada primiti svoje prve posetioce.- Muzej neće biti otvoren tog dana, otvoriće ga sa zakašnjenjem - poručio je Ivan Tasovac.
Skriveno blago Srbije... Slike se čuvaju u podrumu muzeja
Skriveno blago Srbije... Slike se čuvaju u podrumu muzeja

Tasovac tužio odgovorne

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u avgustu 2013. podnelo je tužilaštvu zahtev za podnošenje krivične prijave protiv osoba odgovornih za zaključivanje ugovora između Narodnog muzeja u Beogradu i preduzeća „Kunsttrans“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track