(VIDEO) STEPENICE DO RAJA: Slavnom engleskom bendu Led Cepelin preti tužba zbog plagijata

Muzičke krađe

(VIDEO) STEPENICE DO RAJA: Slavnom engleskom bendu Led Cepelin preti tužba zbog plagijata

Pop kultura -

Pesma "Stairway to heaven" jedna je od najpoznatijih pesama svih vremena, ali danas se njena vrednost osporava zbog optužbe benda "Spirit" da su uvodni akordi plagijat njihove pesme.

"Stairway to Heaven" je pesma engleskog rok benda Led Cepelin. Napisali su je gitarista Džimi Pejdž i pevač Robert Plant za četvrti studijski album iz 1971. Zbog svoje izuzetno kvalitetne kompozicije, ali i zbog kontroverzi vezanih za tekst, pesma se smatra jednom od najboljih rok pesama svih vremena.

Ali pesma će bend koji se trenutno dogovara o ponovnom okupljanju (na mesto pokojnok bubnjara Džejsona Bonama, došao bi njegov sin Džon) koštati. Naime, američki okružni sudija Geri Klausner u Los Anđelesu zaključio je da je pesma kopija instrumentala "Taurus" grupe Spirit iz 1967. i da su dovoljno slične kako bi porota odlučila hoće li Džimi Pejdž i Robert Plant odgovarati za povredu autorskih prava. Suđenje je zakazano za 10. maj.

Tužbu je podneo Majkl Skidmor, zastupnik pokojnog autora "Taurusa" Rendija Vulfa.

Skidmor tvrdi da je Pejdža na "Stairway" možda inspirisalo to što je čuo "Taurus" dok su dve grupe zajedno bile na turneji 1968. i 1969. godine. Pejdž i Plant su odbacili te optužbe i poručili da je sled akorda u toj pesmi toliko ustaljen da ne zaslužuje zaštitu autorskih prava.

Poslušajte obe verzije, pa zaključite sami.

(New York Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track