MATIJA BEĆKOVIĆ: Za budućnost knjige ne treba brinuti
Foto: Nemanja Pančić

Uoči dana knjige i autorskih prava

MATIJA BEĆKOVIĆ: Za budućnost knjige ne treba brinuti

Pop kultura -

Ona je bila na početku, pa će i na kraju. Lepo je rekao Umberto Eko da je se nećete ratosiljati, kaže akademik

Svetski dan knjige biće tradicionalno danas i sutra obeležen svuda na planeti, a tim povodom i u Srbiji je upriličen bogat program u čast ljubitelja književnosti.Biblioteke, trgovi i parkovi biće prepuni recitatora koji će govoriti najlepše stihove svevremenih klasika.Opstanak- Knjiga je bila na početku, pa će biti i na kraju. Ono što se događalo već je na samom početku opisano. Lepo je rekao Umberto Eko: „Nećete se lako ratosiljati knjige.“ Za njenu budućnost ne treba brinuti. Istina je, nažalost, da je svaki telefon sada postao enciklopedija, ali sva novotarija kojom misle da zamene knjigu može da se brine za svoj opstanak. Jer, sve je to već u knjizi napisano i prorečeno - kaže Matija Bećković i dodaje da je za njega svaki dan „svetski dan knjige“.- Knjiga brine o nama i uvek je tako bilo, da smo mi o njoj brinuli, ne bi ona toliko izdržala - kaže Bećković.U Biblioteci grada Beograda danas od 12 do 13 časova održaće se tradicionalna akcija „Svi smo u biblioteci!“ tokom koje će poznate ličnosti raditi kao bibliotekari.U akciji će učestvovati glumci Sloboda i Vojin Ćetković, Milica Mihajlović, Bane Trifunović, Branka Pujić, Petar Benčina, violinistkinja Tijana Milošević, pevačice Lena Kovačević i Bojana Stamenov, pisci Milena Marković i Vladimir Kecmanović, sportisti Nemanja Mihajlović i Dušan Vlahović.

Druženje s decom... Nebojša Glogovac kao bibliotekar
Druženje s decom... Nebojša Glogovac kao bibliotekar

U slavu pisane reči

Četvrti festival knjige „Svi smo mi čitaoci“ otvoren je juče, a u okviru njega biće izveden program za mlade ljude koji će voditi Ljubivoje Ršumović 25. aprila od 14 časova na Vračarskom platou, a tada će biti izvedena i predstava“Čik pogodi ko se voli“.Trg republike biće sutra pozornica uličnog performansa, u izvođenju umetnika iz udruženja Cirkusfera i POD teatra, dok će u prijatnom ambijentu Čuburskog parka na Vrčaru, kod skulpture Beogradski čitač, biti organizovan prvi književni maraton - 24 sata neprekidnog javnog čitanja, citiranja i recitovanja poetskih i proznih dela. U kontinuitetu, ispred mikrofona će biti autori, stvaraoci pisane reči, recitatori, govornici, ljubitelji književnosti.

Velika godinaJUBILEJI VILIJAMA ŠEKSPIRA, MIGELA DE SERVANTESA I LAZE KOSTIĆAGodina 2016. je posebna jer će proteći u znaku važnih jubileja - četiri veka od smrti Migela de Servantesa (1547-1616) i Vilijama Šekspira (1564-1616), kao i 145 godina od rođenja Laze Kostića. Institut Servantes prikazuje dokumentarne filmove o legendi Don Kihotu. Novosađani će se danas od 18 sati u Gradskoj kući govoriti o povezanosti Šekspira i Kostića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track