BLISTAVA NOĆ KULTURE: 13 je izgleda srećan broj za ovogodišnju Noć muzeja
Foto: Facebook Printscreen

Umetnost živi

BLISTAVA NOĆ KULTURE: 13 je izgleda srećan broj za ovogodišnju Noć muzeja

Pop kultura -

Manifestacija "Noć muzeja" uspešno je održana 13. put širom Srbije. I ove godine, treća majska subota protekla je u znaku istraživanja muzeja, galerija i brojnih drugih ustanova i gradskih kutaka punih najzanimljivijih priča koje su se pričale do kasno u noć.

Vojni muzej u Beogradu dočekao je brojne zaljubljenike u istoriju izložbom kojom podseća na povlačenje srpske vojske preko Albanije i njenog boravka na Krfu, koje se odrigralo pre tačno sto godina. Jedna od najposećenijih beogradskih lokacija bila je Paviljon €žCvijeta Zuzori怜 koji je, uz nesebičnu pomoć Vase Županjevca, pretvoren u neobično carstvo crikusa - nesvakidašnje priče neobičnih umetnika i akrobata, koji su tokom 20. veka posetili Beograd ili ponikli iz ovog grada.

U našem Dečjem paviljonu (Paviljon "Cvijeta Zuzorić") otvoren je TAJ MAGIČNI CIRKUS! Pogledajte kako mi učimo da brojimo! :)

Posted by Noć muzeja on Saturday, May 21, 2016

Filmofili su svoj kutak za sedmu umetnost pronašli u Jugoslovenskoj kinoteci gde su se družili sa najpoznatijim filmskim plavušama, od Merilin Monro do Milene Dravić. Legat Petra Lubarde spojio je lepo i više nego korisno na radionici za mališane, na kojoj su deca učila kako da vezu goblene sa motivima sa slika našeg čuvenog umetnika. Beogradska lepotica, zgrada nekadašnje Jadransko-podunavske banke, današnje sedište Alfa banke, svoja vrata širom je otvorila ove subote, dočekujući posetioce pričama o najlepšim beogradskim spomenicima i skulpturama koji krase javne gradske površine, a građani su strpljivo čekali u dugim redovima ispred ulaza.

Austrijski i srpski umetnici ukrstili su ideje na izložbi €žHope Chest€œ u UK Parobrod, koja je samo za ovo veče stigla u Beograd. Anatomski muzej Fakulteta za veterinarsku medicinu prvi put je dočekao posetioce u okviru "Noći muzeja". Beogradska savremena umetnička scena uskoro dobija novi urbani prostor nazvan "Dorćol Platz", a sinoć svi zainteresovani imali su ekskluzivnu priliku da zavire u prostorije ove dorćolske artističke komune i otkriju kako će ona da izgleda.

Doktorova kula zaintrigirala je Beograđane pričom o naša dva velikana pisane reči, Lazi Lazareviću i Petru Kočiću, čija je sudbina na neraskidiv način vezana za ovo zdanje. U Domu Jevrema Grujića gosti su posluženi omiljenom tortom kraljice Natalije, pripremanu prema originalnom receptu iz 1885. godine. I groblja su u prošloj noći bila vrlo posećena, a znatiželjni se nisu uplašili ni punog Meseca, dok se u supermarketu zatekao niko drugi nego Šekspir. Pažnju Beograđana su privukli i novootvoreni prostori - Upravna zgrada Železnice, Beogradska nadbiskupija, Šejh-Musrafino turbe.

Posetioci Narodnog muzeja u Šapcu hrabro su se poigrali sa vatrom i otkrili na koji je sve ona način uticala na razvoj čoveka i čovečanstva, dok su u Biblioteci šabačkoj mogli da saznaju kako je Jevrem Obrenović od Šapca napravio raskošnu evropsku varoš. Na jedno veče oživela je i Šabačka sinagoga koja će uskoro prerasti u pravo muzejsko zdanje posvećeno šabačkim Jevrejima. Nišlije su se ove subote upoznale svojim zaboravljenim sugrađaninom, Svetislavom Tisom Milosavljevićem, koji je tokom svog života ostavio duboki trag u istoriji Banjaluke, zbog čega je prozvan €žbanjalučkim Periklom€œ.

Povodom našeg jubileja otvaramo vrata Prve narodne apoteke kao najreprezentativnijeg farmaceutskog objekta u gradu....

Posted by Noć muzeja Šabac on Thursday, May 12, 2016

Zaljubljenicima u nauku predstavili su se i Nikola Tesla i Hjugo Gernsbek, dva velika vizionara 20. veka. Bogat program u Subotici priredila je i Gradska biblioteka u kojoj je najveću pažnju privukao €žKnjigo Smehâ€, razigrana izložba fotografija koje prikazuju čitaoce biblioteke sa knjigama koje su ih nasmejale. Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika neobičniim zidom namenjenim specijalno za ispisivanje grafita i murala, pokušavajući da pod sloganom Onom ko švrlja po kulturnom nasleđu - sedam godina nesreće“ osvetli problem ispisivanja grafita na kulturnom nasleđu.

Inventivna autorska rešenja povezana su perfekcijom izrade, čvrstom kompozicijom, snažnim gestom, ritmom, dinamikom i...

Posted by Noć muzeja Šabac on Thursday, May 12, 2016

U Kragujevcu je premijerno u "Noći muzeja" Istorijski arhiv Šumadije otvorio izložbu Ubistvo Kralja Aleksandra i Karađorđevića u Marseju 1934. godine“, dok je Narodni muzej Valjevopredstavio izložbu Valjevski vremeplov iz mog ugla€œ, na kojoj su stručne službe muzeja radile zajedno sa svojim sugrađanima. Nakon prošlogodišnjeg premijernog učešća, Kosovska Mitrovicai ove se uključila zanimljivom izložbom likovnih radova kako profesora, tako i studenata Fakulteta umetnosti, uz posebno osmišljen program studenata muzičkog i dramskog odseka. Muzej €žHoreum Margi-Ravno€œ posetioce "Noći muzeja" Ćupriji dočekao je veselom izložbom €žDolazi cirkus€œ, dok se u ambijentu dvorišta muzeja demonstriralo pucanje iz replike Karađorđevog trešnjevog topa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track