ZAVRŠENA 11. FOTOSOFIJA: 7 dana, 15 fotografa, 200 slika i neprocenjivi saveti čuvenog fotografa
Foto: Krume Ivanovski

Besplatan semniar

ZAVRŠENA 11. FOTOSOFIJA: 7 dana, 15 fotografa, 200 slika i neprocenjivi saveti čuvenog fotografa

Pop kultura -

Gotovo 200 kreativnih fotografija nastalo je u samo sedam dana jedanaeste po redu Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju koji se od 12. do 19. juna održao u Termama Tuhelj pod vođstvom Damira Hoyke, višestruko nagrađivanog umjetničkog fotografa koji već trideset godina stvara, a posljednje i prenosi svoje znanje mladim fotografima.

Najviše fotografija nastalo je na Celebrity day-u, jednodnevnom snimanju poznatih kojima su se ove godine - uz brojne hrvatske glumce, pevače i sportiste - pridružile i kolege iz Srbije, Lena Bogdanović i Slobodan Stefanović.

Pred objektivom se tako već treću godinu našla glumica Lena Bogdanović, koja je ovaj puta doputovala s prvakom drame na Terazijama Slobodanom Stefanovićem.Sloba se na snimanju u samo sat i po vremena uz pomoć veštih ruku make-up artista transformirao u kubističku prikazu.

Foto: Krume Ivanovski
Foto: Krume Ivanovski

Osim njega seminaristima su još pozirali i Mile Kekin, frontman Hladnog piva, Davor Gobac, glumci Vedran Mlikota, Rene Bitorajac, veslač Damir Martin, gimnastičar Mario Možnik, stonoteniser Zoran Primorac, pisac Bruno Šimleša, rukometaš Vlado Šola kao i glumice Danijela Pintarić i Doris Pinčić koja je nakon snimanja pobedila na trci na šest kilometara dugoj trci pod nazivom Fotosofia Run.

U sedam dana mladi su fotografi imali priliku doživeti i kako izgleda jedan dan u životu modnog fotografa. Uz pomoć Hoyke i Franje Matkovića, jednog od najtalentovanijih mladih hrvatskih modnih fotografa seminaristi su učili kako komunicirati s modelom, gde pozicionirati svetlo i kako izabrati najbolju lokaciju za snimanje.

Salas je u svoj karijeri fotografisao brojne svetski poznate glumce i pevače poput Antonija Banderasa, Dženifer Lopez i Penelope Kruz koju je portretirao najviše puta u svojoj karijeri.

"Snimao sam Penelope na početku njene karijere, pre 15 godina, dok je još pohađala časove glume. Došla je s predavanja i rekla da su upravo učili kako se plače i da mi može pokazati. Tako je nastala fotografija u seriji snimanoj za naslovnicu magazina "Time". Na njoj je Penelope prikazana u svoj svojoj prirodnoj lepoti, bez trunke fotošopa" kaže Salas koji nije pobornik masovne primene retuširanja.

"Danas ima više fotografa koji su bolji s fotošopom nego s fotoaparatom. Mislim da je to pogrešno. Fotošop je koristan saveznik fotografije i ja ga koristim suptilno. Zato uvek mladim fotografima savetujem da se vode idejom "manje je više" kaže Salas koji je na završnoj izložbi radova seminaristima imao i svog favorita - rad Osječanke Irene Nače.

Neverovatno iskustvo Željke Aleksić, učesnice iz Srbije

Petnaest odabranih i ove je godine na Fotosofiju stiglo iz cele Hrvatske, a pridružila im se i devojka iz Srbije, Knjaževca i dva fotografa iz Bosne i Hercegovine - jedan iz Travnika, a drugi iz Sarajeva.

"Moj brat je pre pet godina prošao Fotosofiju i njegov je rad po glasovima publike izabran za najbolji na celoj generaciji. Kada je došao kući, potpuno se tome posvetio i danas studira fotografiju u Beču. Njegov entuzijazam zarazio je i mene i kada sam videla da sam dovoljno spremna, prijavila sam se na Hoykin seminar i prošla iz prve", kaže Željka Aleksić, po struci frizerka, koja se posebno istakla snimajući art fotografije u kojima uvek iznova iznenadi otkačenim i neočekivanim elementima.

Kako kaže, veoma ceni priliku što je dobila šansu da radi sa najboljima.

"Nova poznanstva, svima je fotografija ovde najbitnija. Imala sam priliku da prođem kroz dosta edukacija, fotografisanje javnih ličnosti, što je odlično za ljude koji nemaju priliku da dođu do njih. Ovo je bila odlična prilika da se vidi ko jegde, da steknem iskustvo i pre svega dobro druženje", kaže Željka kojoj je art velika ljubav.

Foto: Krume Ivanovski
Foto: Krume Ivanovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track