BESMRTNI MALI ZMAJ: 13 stvari koje niste znali o Brusu Liju, legendi borilačkih filmova
Foto: Profimedia

Na današnji dan pre 43 godine svet je izgubio ikonu

BESMRTNI MALI ZMAJ: 13 stvari koje niste znali o Brusu Liju, legendi borilačkih filmova

Pop kultura -

Ceo svet zna za ikonu zvanu Brus Li, zato se na godišnjicu njegove smrti nećemo baviti suvoparnim biografskim informacijama već vam otkrivamo sve zanimljivosti o njemu koje niste znali.

1. Brus Li je delom Nemac!

Brusov deda je bio Nemac, tako da je zbog svog statusa "nečiste" krvi mnogo propatio dok je učio Kung Fu. Upravo zbog ovog neprihvatanja sredine se prebacio na Ving Čun školu koja je bila liberalnija. Gde god je bio nailazio je na rasizam, čak i u Holivudu gde je u prvim godinama njegove karijere bilo nemoguće da Azijat igra glavnu ulogu.

2. Bio je loš vozač

Za Kineze važi nepravedan stereotip kako su loši vozači, pa ipak, Brus se uklapao u taj stereotip. Njegovi prijatelji su često naglašavali da nije bio preterano nadaren vozač.

3. Loše je video

Eto jednog od razloga zašto je loše vozio. Brus Li je bio kratkovid. Zbog toga se oslanjao na Ving Čun metod gde su dodir i pokret bitniji od vida. On je jedan od prvih poznatih ličnosti koje su nosile kontaktna sočiva koja su u ono vreme bila izrazito neudobna.

4. Bio je Ča-Ča šampion

Kad je bio u srednjoj školi osvojio je plesno takmičenje što ne čudi preterano jer je često isticao kako su borilačke veštine i ples povezani. Kad je došao u Ameriku otvorio je plesnu školu u kojoj je i upoznao svoju buduću suprugu Lindu.

5. Nadao se da će se jednog dana boriti sa Muhamedom Alijem

Čuveni rad nogu Muhameda Alija je izazivao divljenje kod Lija što je on ubrzo implementirao u svoj stil borbe. Pažljivo je pratio Alijeve mečeve i potajno se nadao da će se jednog dana naći u ringu. Smatrao je da će sličan temperament dve snažne ličnosti biti magnet za publiku, međutim njihovi menadžeri nisu za to imali sluha.

6. Fanatično je vežbao

Priča se da je dnevno vežbao čak 5.000 udaraca kako bi do savršenstva doveo svoju tehniku. Ovo objašnjava njegovu izrazitu snagu ruku. U ono vreme limenke su bile pravljene od debljeg aluminijuma nego danas, a Brus ih je probijao samo prstima. Na setu filma "Veliki gazda" se povredio pa se u nekim scenama može videti zavijenih prstiju.

7. Bio je neverovatno brz

Ok, ovo zaista nije tajna, ali da li ste znali da je svoju brzinu demonstrirao tako što bi u šaku svog sagovornika stavljao novčić i onda ga munjevito zamenio drugim pre nego što bi "žrtva" stegla pesnicu. Kamere onog vremena nisu mogle da zabeleže tu brzinu pa su ga često upozoravali da mora da usporava udarce kako borbe ne bi izgledale kao niz trzaja gde protivnici magično padaju.

8. Tukao je Džeki Čena

U jednoj sceni filma "Na zmajevom putu" uhvatio je jednog od kaskadera za kosu i "slomio" mu vrat. Taj kaskader je posle postao zvezda pod imenom Džeki Čen. On je radio najopasnije scene u mnogim Lijevim filmovima.

Tačnije, nepalski hašiš, čija su dejstva snažnija od običnog kanabisa. Doduše on nije pušio, već žvakao supstancu za koju je tvrdio da mu opušta mišiće. Mnogi ukazuju i na ovu naviku kad je u pitanju njegova kontroverzna smrt jer je nekoliko dana pre onog fatalnog promenio nabavljača.

10. Bio je nadaren crtač

Brus Li je obožavao da crta. Možete li da pogodite koji su glavni motivi njegovih radova? Verovatno se nećete preterano iznenaditi.

11. Simbolika zmaja

Brus je rođen u kineskoj godini Zmaja, na dan i čas Zmaja, pa ne čudi što mu je nadimak bio Mali zmaj. Zmaj je postao simbol i omaž Brus Liju. Glavni lik igrica "Mortal Kombat" Liu Kang baziran je po liku i delu slavnog glumca, a logo igrice jeste glava zmaja.

12. Nije znao da pliva

Brusova mlađi brat Robert i sestra Fibi otkrili su kako je Brus mrzeo vodu i da nije znao da pliva.

13. Smrt

Njegova smrt je i dalje obavijena velom misterije i postoji nebrojeno teorija o tome kako i zašto je preminuo. Kao uzrok ove tajnovitosti je nastala takozvano "Prokletsvo Lijevih", jer je i njegov sin Brendon nastradao spletom nesrećnih okolnosti dok je snimao "Vranu".

Bonus

On je uveo karatistu Čaka Norisa u svet filma. Svima je dobro poznata njihova borba u rimskom Koloseumu u filmu "Na zmajevom putu". Čak Noris je pričao da su u toku snimanja filma u hodnicima hotela u kojem su bili smešteni satima sparingovali a da obezbeđenje nije htelo (ili smelo) da ih zaustavi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track