Najnovije vesti

KO KAŽE DA SU STARLETE NAJJAČE Miki Manojlović, Lane Gutović i Aca Berček za dan uzmu po 2.000 evra!
Foto: Dragana Udovičić, Dado Đilas

Kurir istražuje koliko zarađuju srpski glumci

KO KAŽE DA SU STARLETE NAJJAČE Miki Manojlović, Lane Gutović i Aca Berček za dan uzmu po 2.000 evra!

Pop kultura

Andrija Milošević zarađuje najmanje duplo više od partnerke Anđelke Prpić, dok su ostale glumice i do pet puta manje plaćene od kolega

Glumci, kako tvrdi Nikola Kojo, rade samo za hranu i račune.Poslednjih godina neretko se i drugi umetnici žale da od uloga na filmu, televiziji i u pozorištu jedva mogu da zarade za goli život. Izjava srpskog komičara, novopečenog reditelja i lica koje se ne skida s reklame za jedno osvežavajuće piće naterala nas je da istražimo koliki su glumački honorari u Srbiji.Tri najplaćenija domaća glumca su Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Aca Berček i Milan Lane Gutović, koji po danu snimanja uzimaju od 1.000 do 2.500 evra. Drugi zarađuju više, poput mladog Andrije Miloševića, jer igraju „tezga predstave“ i produciraju.

Foto Kurir
Foto Kurir

- Miki, Aca i Lane najskuplji su u Srbiji. Angažman nekog od njih na filmu ili seriji neće vas koštati manje od 2.000 evra po danu. Mora da im se dopadne scenario, pa onda i spuste cenu ukoliko imaju više dana snimanja i igraju glavnu ulogu - objašnjava za Kurir jedan od vodećih domaćih producenta, koji je insistirao na anonimnosti, a sarađivao je s glumcima svih generacija.

Foto Dado Đilas
Foto Dado Đilas

Kada bismo pravili listu top 10, na njoj bi se našlo mesta i za Srđana Todorovića, Nikolu Koju, Mirjanu Karanović, Lazara Ristovskog, Dragana Bjelogrlića i Andriju Miloševića, koji uglavnom sami i produciraju filmove, serije i predstave u kojima glume.- Za uloge u hit serijama gde igraju mladi, poput „Sinđelića“ ili „Vojne akademije“, mladi i neafirmisani glumci dobijaju oko 50 evra. Najveći honorar ima Milena Dravić, ali on ne prelazi 400 evra. Andrija Milošević i Anđelka Prpić su u hit seriji „Andrija i Anđelka“ radili za 100 evra po danu, što im je mesečno donosilo oko 2.500 evra. Milošević na to zaradi svoju platu u pozorištu od 500 evra i od tezgi dodatnu hiljadarku- priča nam naš sagovornik.

Foto Zorana Jevtić
Foto Zorana Jevtić

Za razliku od filma u pozorištu je stvar transparentnija. Plata glumca u stalnom angažmanu je od 50.000 do 80.000 dinara, koliko imaju dramski umetnici sa statusom prvaka. Honorarci nisu te sreće, pa zarade po izvođenju do 4.000 dinara. - Najveći problem svim glumcima predstavljaju dve stvari - mali broj uloga, kao i čest problem da naplate svoju zaradu. Honorari se čekaju godinama, isplaćuju se na rate. Spas za njih su vođenje programa, za koje traže i do 1.500 evra - zaključuje naš sagovornik.

Reditelji su na ceniGODIŠNJE ZARADE 40.000 EVRAZa hranu i račune ne radi sigurno i nekoliko reditelja na dobrom glasu, poput Egona Savina, Kokana Mladenovića, Jagoša Markovića i Juga Radivojevića. Njihova cena je oko 10.000 evra po režiji, a u proseku godišnje postave i po četiri komada, pa dolazimo do honorara od 40.000 evra. Manje poznata imena rade za tri puta manje novca. Reditelj jedne opere izvedene čak tri puta uzeo je 85.000 evra.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...