Lautista Edin Karamazov: Stingu sam poručio - nisam majmunčić!
Foto: Fonet

Pikanterije o svetskom muzičaru

Lautista Edin Karamazov: Stingu sam poručio - nisam majmunčić!

Pop kultura -

Lautista otkriva da s poznatim pevačem završava novi album iako je 1992. odbio da svira na proslavi njegove žene, uz izgovor da nije istreniran da nastupa na rođendanima.

Svetski poznati lautista Edin Karamazov nastupaće 29. septembra na Kolarcu s nemačkim pevačem Andreasom Šolom.Rođeni Zeničanin, prezimena Džananović, koje je promenio kad je uzeo umetničko Karamazov zbog naziva svog pređašnjeg benda, sad putuje svuda po regionu, od Beograda, preko Skoplja, Zlarina, pa do Bleda. Na to što se za njega kaže da je najharizmatičniji lautista odmahuje glavom i ostaje pri svom.- Niti sam harizmatičan, niti sam uzbudljiv. Ja sam bombastičan i takav će biti i moj nastup. Beograd je jedan od nekoliko gradova koje čuvam u srcu. O dragim prijateljima da i ne govorim, a beogradska publika je ta koja mi godinama daje razlog da sviram koncerte i marljivo radim na novom repertoaru - kaže Karamazov povodom predstojećeg nastupa na Kolarcu.Nije tajna da Edina javnost zna kao briljantnog muzičara, koji je oživeo čudesne kompozicije Džona Daulenda, famoznog engleskog lautiste iz šesnaestog veka, a kako bi približio Daulendovu muziku današnjoj publici, Edin je snimio album „Songs From The Labyrinth“, i to u saradnji sa Stingom. O tom poznanstvu prenosili su mediji razne anegdote.Sam Edin govorio je:- Bilo je to 1992. godine. Pitao me je da li bih svirao na rođendanu njegove supruge Trudi Stajler. Odgovorio sam da ne sviram po rođendanima - rekao je u jednom intervjuu.

Rado viđeni gosti u Srbiji... Karamazov i Sting
Rado viđeni gosti u Srbiji... Karamazov i Sting

Nekoliko godina nakon toga poželeo je da Sting peva Daulendovu muziku i baš tada ponovo su naleteli jedan na drugog. Od tada do sada stvorila se kvalitetna i bogata saradnja.- Stinga poznajem celog života. Tada sam ga odbio rečenicom da nismo istrenirani majmunčići koji sviraju po rođendanima, a evo sada Sting i ja završavamo naš drugi album - otkriva lautista.Poznat od Evrope do Amerike, svirao je u najvećim koncertnim salama, ali često i na ulici. Sad kaže da se to ipak više ne dešava.- Nažalost, više ne sviram na ulicama. Ulice su se promenile, a moji nekadašnji snovi da kradem tišinu i vratim je slušaocima su u današnje vreme neostvarivi - kaže lautista na čijem se repertoaru mogu naći klasici od Baha, Hendla, kao i drugih od 16. veka do sada. Svira nekoliko trzalačkih instrumenata različitih kultura i epoha, ali upotrebljava i lautu u modernoj muzici i na savremeni način. Ipak, kaže da najviše voli klasiku.- Najviše volim da sviram muziku koja ne narušava tišinu. To može biti bilo kakva muzika, ali istina je da najviše volim klasičnu. Svako ima izbor da sluša ili svira ono što može da razume i uživa u tome. Neko voli turske serije ili sapunice iz regiona i uživa u njima, a neko voli Tarkovskog i uživa u tome. Isto tako je i sa Šubertom ili Željkom Joksimovićem. Pametnom dovoljno - ističe Karamazov.

OštarPOLITIČARE BIH POSLAO NA GOLI OTOKJednom je Karamazov rekao: „Dajte mene za predsednika i biće sve bolje“. Ipak, danas se ne bi prihvatio takvog posla.- Nema nade za bolje sutra. Ali ako Goli otok opet proradi i tamo smeste kompletnu garnituru iz sabora Srbije, Hrvatske, BiH i drugih, ako navedene zemlje utroše milijarde na obrazovanje, onda će biti nade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track