EKSKLUZIVNO Ekranizuje se Ćosićev kultni roman: Koreni prvi put na TV
Foto: Promo

Veliki izazov

EKSKLUZIVNO Ekranizuje se Ćosićev kultni roman: Koreni prvi put na TV

Pop kultura -

Glavna uloga Aćima Katića dodeljena je Aleksandru Berčeku, dok će za ostale glumce biti organizovan veliki kasting

Radio-televizija Srbije i producentska kuća „Eye to Eye“ naredne godine počinju snimanje serije „Koreni“ po antologijskom romanu Dobrice Ćosića, saznaje Kurir.Nakon uspešne saradnje na „Čizmašima“ akademika Dragoslava Mihailovića, producenti Goran Šušljik i Miloš Avramović uveliko se pripremaju da ekranizuju priču o čuvenoj srpskoj porodici Katić.Glavna uloga Aćima Katića dodeljena je Aleksandru Berčeku, a dramatizaciju teksta uradio je Đorđe Milosavljević. Serija će se snimati na teritorija grada Kruševca, u blizini Velike Drenove, rodnog mesta pisca Ćosića. Serija će imati 12 epizoda, a prava za snimanje ustupila je porodica pisca, bivšeg predsednika i tvz. oca nacije. Osim Bečeka, priliku da stanu u kadar dobiće i mladi glumci, koji će biti odabrani na velikom kastingu.„Koreni“ su drugi roman Dobrice Ćosića, objavljen 1954. godine. Njime je Ćosić započeo svojevrsni ciklus romana „Deobe“, „Vreme smrti“, „Vreme zla“ i „Vreme vlasti“, u kojima se kao likovi javljaju sinovi, unuci i praunuci junaka „Korena“, s osnovnom idejnom težnjom prikazivanja „romansirane istorije moderne Srbije“.

Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić i njihovih sluga. U mnoštvu motiva i tema posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično poreklo i problem identiteta, održavanje kultova srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do narodnog i porodičnog raskola i iskorišćavanje srpskog seljaštva za niske političke pobune, oblikovanje srpskih intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žene u porodici i mnogi drugi. Književna kritika „Korene“ svrstava u poetski psihološki roman, a za njega je pisac dobio Ninovu nagradu. Od ovog velikog pisca dosad su ekranizovana dela „Daleko je sunce“, „Valjevska bolnica“ i „Kolubarska bitka“.

Omiljeni par iz serije „Čizmaši“... Sloboda Mićalović i Miodrag Dragićević
Omiljeni par iz serije „Čizmaši“... Sloboda Mićalović i Miodrag Dragićević

Bogata ponudaSTIŽU „KAMIONDŽIJE“ I „NEMANJIĆI“Nacionalna televizija RTS naredne godine najavila je snimanje nekoliko novih serija. Na leto bi trebalo da počne snimanje „Nemanjića“, a Gordan Mihić najavio je da će se raditi nastavak „Kamiondžija“ pod novim nazivom „Vozi, kume“. Novog Paju i Jareta obožavaće neki novi klinci. Reditelj Zdravko Šotra uveliko snima priču o životu i ljubavi između Laze Kostića i Lenke Dunđerski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track