NA DANAŠNJI DAN ZVERSKI JE PRETUČEN: 16 godina bez čuvenog glumca Dragana Maksimovića
Foto: Printskrin

NA DANAŠNJI DAN ZVERSKI JE PRETUČEN: 16 godina bez čuvenog glumca Dragana Maksimovića

Pop kultura -

Na današnji dan navršava se 16 godina od brutalnog prebijanja glumca Dragana Maksimovića Makse, koji je podlegao povredama dva meseca kasnije.

Tragična sudbina poznatog glumca potresla je Srbiju tog novembra 2000. godine. Grupa mladića obučenih kao skinhedi, napala je Dragana Maksimovića, jer su mislili da je Rom.

Preminuo je 4. februara naredne godine, a da nije želeo da otkrije ko ga je pretukao.

Tabla sa njegovim imenom postavljena je pet godina kasnije na inicijativu njegovih kolega glumaca. Ista ta tabla je, uoči desete godišnjice napada osvanula s nacističkim simbolima.

Dragan Maksimović je ostvario više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. U Narodnom pozorištu u Beogradu debitovao je 1971. godine. - Maksu svi, nažalost, pamtimo po slici zla koje mu se dogodilo zbog netolerantne politike. Za njegovo ubistvo niko nije odgovarao i to je slika našeg nedovoljno razvijenog društva. To zlo se nije desilo samo njemu već i svima nama. Izgubili smo predivnog glumca i čoveka i to neka nam je za nauk. Moramo se protiv toga boriti - rekao je uoči 15 godišnjice njegov Voja Brajović.

Dragan Maksimović rođen je u Podujevu 7. februara 1949, a skončao je u 52. godini. U karijeri dugoj 25 godina odigrao je više od 60 filmskih i pozorišnih uloga. Glumio je u ostvarenjima „Poslednji krug u Monci“, „Lepa sela lepo gore“, „Mi nismo anđeli“, „Rane“, „Crni bombarder“, „Stršljen“, „Otpisani“ i „Pričama iz radionice“, ali je svoju najbolju ulogu ostvario u liku Miše iz Karanovićevog filma „Petrijin venac“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track