KIRK DAGLAS SLAVI 100. ROĐENDAN: Evo zašto je TITO po glumca poslao privatni AVION...
Foto: Profimedia

Ambasador Britanije neka čeka...

KIRK DAGLAS SLAVI 100. ROĐENDAN: Evo zašto je TITO po glumca poslao privatni AVION...

Pop kultura -

Slavni holivudski glumac, Kirk Daglas, čije su uloge obeležile kinematografiju 20. veka, slavi danas 100. rođendan.

Od početka filmske karijere, 1946. godine, Kirk Daglas ostvario je više od 90 filmskih uloga, a ostaće poznat, između ostalog, po filmovima "Šampion", "Žudnja za životom", "Obračun kod OK korala", "Staze slave", "Poslednji voz sa Gan Hila", "Spartak".

Iako je tri puta je nominovan za nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, 1950. za film Šampion, 1953. za ulogu u filmu Loši i lepi i 1957. godine za film Žudnja za životom, Daglasu je tek 1996. godne dodeljen počasni Oskar za životno delo.

(FOTO) SELFI ZA PAMĆENJE: Dve glumačke legende Daglas na fotografiji o kojoj će se dugo pričati

Prvi poklon koji je dobio za 100. rođendan je od Svetskog jevrejskog kongresa za podršku Izraelu.Nagradu je u Njujorku u očevo ime primio Daglasov sin, oskarovac Majkl Daglas, rekavši da je njegov otac "ponosan i počastvovan".

Predsednik organizacije Ronald Lauder je rekao da je Kirk Daglas oduvek bio ponosan na svoje jevrejske korene i ukazao na njegove glavne uloge u filmovima "Juggler" (1953) i "Cast A Giant Shadow" (1966) u kojem glumi pukovnika američke vojske Dejvida "Mikija" Markusa koji je pomogao jevrejskoj državi 1948. godine.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Holivudska legenda Kirk Daglas svojevremeno je u memoarima opisao susret sa Josipom Brozom Titom. Kao veliki obožavalac sedme umetnosti Tito je poslao privatni avion po glumca i njegovu ženu.

Dobro je poznata činjenica da je Josip Broz Tito obožavao holivudske filmove, pa zato i ne čudi da je boravak Kirka Daglasa u SFRJ iskoristio da se sastane sa legendom američke kinematofrafije.

„Bio sam u Jugoslaviji i želeo sam da se sastanem sa predsednikom Titom. Britanski ambasador mi je rekao: 'Dragi moj, ja čekam već šest nedelja da me predsednik Tito primi na deset minuta da mu predam akreditive. Nemaš šanse'“, seća se Kirk.

Prema njegovim rečima, ubrzo je izašao iz kancelarije ambasadora i nazvao predsednički kabinet.Narednog jutra, Tito je poslao privatni avion da preveze Daglasa i njegovu ženu do Ljubljane, gde su puna tri sata razgovarali i šetali.

„Gledao je sve moje filmove, a omiljeni mu je bio Obračun kod OK Korala. Rekao mi je da obožava da gleda filmove, jer mu nakratko odvlače pažnju sa problema sa kojima se suočava“, rekao je Daglas i intervjuu sa Rodžerom Ebertom.

Holivudski glumac se seća i susreta sa britanskim ambasadorom nakon toga, koji je bio besan zbog činjenice da sam se ja odmah sastao sa Titom, a da on i posle šest nedelja nije uspeo.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Vi ste proveli tri sata sa Titom, a ja ne mogu deset minuta. Recite mi, molim vas, kako Vam je to uspelo“, upitao je ambasador, na šta mu je Daglas odgovorio jednostavnim pitanjem: "Gospodine ambasadore, koliko ste vi filmova snimili?".

KIRK DAGLAS SLAVI 100. ROĐENDAN: Evo ko mu je prvi čestitao i dao poklon

Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track