Najnovije vesti

CRNA ZVEZDA VEČNO SIJA Asteroid dobija ime po Dejvidu Bouviju, tačno godinu dana nakon njegove smrti
Foto: Profimedia

Svemirska čudnovatost

CRNA ZVEZDA VEČNO SIJA Asteroid dobija ime po Dejvidu Bouviju, tačno godinu dana nakon njegove smrti

Pop kultura

Danas se navršava godina od smrti legendarnog britanskog muzičara Dejvida Bouvija, koji je preminuo dva dana posle izdavanja poslednjeg albuma "Black Star". Godinu dana posle Bouvi dobije sopstveni kosmički "Black Star".

Godinu dana pre smrti, Dejvd Bouvi dobio je priznanje i van granica naše planete. Naime, veliki svemirski kamen, prečnika oko 1,6 kilometara kataloškog naziva 2008 YN3, dobio je novo ime: 342843 Davidbowie.

342843 Davidbowie kreće se u glavnom asteroidnom pojasu našeg Sunčevog sistema, između putanja Marsa i Jupitera, a pun krug oko Sunca napravi za oko četiri i po godine. Prvi put je bio uočen još 2003. godine, međutim tek je 2008. bilo poznato dovoljno preciznih podataka o njegovom kretanju da bi se kvalifikovao kao novi asteroid.

Otkrio ga je astronom F. Hormut sa opservatorije Kalar Alto u Španiji. Ukoliko biste želeli da posmatrate 342843 Davidbowie, bio bi vam neophodan profesionalni teleskop.

Dejvid Bouvi, jedan od najuticajnijih umetnika današnjice, poznat širom sveta po svom alteregu Ziggy Stardust, nekoliko dana nakon svog rođendana napustio je ovozemaljsku karijeru i bukvalno otišao svemirskim putem, onako kako je osmišljavao scenarije i tokom svog puta planetarne slave.

Muzičar, pesnik, plesač, glumac, performer, slikar… Zaigrano preskačući granice i osluškujući u sebi mogućnosti transformacije sveta u kome živimo, Dejvid Bouvi je uticao na neverovatan broj umetnika tokom svoje karijere, istovremeno inspirišući i svoje fanove da neprekidno preispituju svet oko sebe.

Za Dejvida Bouvija se može reći da je umetničko delo sam po sebi, a njegovi muzički albumi su samo ploče na stazi njegove svestranosti. Ništa prirodnije od toga da kroz Univerzum i dalje krči put nezaustavljivo svemirsko telo Dejvid Bouvi.

(Elementarium.cpn.rs/Lj. Ilić i I. Horvat )

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...