ALARMANTNO! MRAZ U NARODNOM MUZEJU: Propadaju Pikaso, Van Gog, Predić...
Foto: Marina Lopičić

Slike i skulpture Narodnog muzeja u lošim uslovima

ALARMANTNO! MRAZ U NARODNOM MUZEJU: Propadaju Pikaso, Van Gog, Predić...

Pop kultura -

Trenutno se na temperaturi ispod nule nalazi mnoštvo najvrednijih eksponata, među kojima su dela Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Monea...

Dela od neprocenjive vrednosti u vlasništvu Narodnog muzeja, koji se rekonstruiše, propadaju u privremenim depoima u kojima nema uslova za čuvanje.

Trenutno se na temperaturi ispod i oko nule nalazi 400.000 najvrednijih eksponata, među kojima su slike Uroša Predića, Paje Jovanovića, ali i jedan Pikaso, Rembrant, Šagal, Mone, kao i nekoliko slika Lotreka koje imamo samo mi, a koje vrede više od 600 miliona evra.- Rekonstrukcija unutrašnjosti počela je u maju, a sva dela su smeštena u privremene depoe. Kad je pre nekoliko dana temperatura bila - 15 stepeni, u jednom od prostorija izmeren je jedan stepen ispod nule. Skulpture i slike treba da budu na temperaturi od 20 stepeni, a vlažnost vazduha mora biti oko 55 odsto. O delima se ne brine. Nikoga sa odeljenja za konzervaciju nisu pitali kako se prave privremena skladišta - kaže naš sagovornik iz Narodnog muzeja, koji je insistirao na anonimnosti.Direktorka Bojana Borić Brešković potvrdila je da uslovi u kojima se dela čuvaju nisu adekvatni i da sve što oni mogu da urade jeste da ih obilaze.- Uslovi u privremenim depoima nikako nisu idealni, ali preduzeli smo mere kako bismo osigurali bezbednost kulturnog dobra koje se tamo nalazi. Nakon višednevnih, izuzetno niskih temperatura konstantno smo proveravali stanje i preduzimamo mere da se poprave uslovi u ovoj situaciji, koja nije vanredna samo za Narodni muzej - kratko je rekla direktorka.Zabranjena zonaNaša ekipa nije mogla da poseti depoe i uveri se u stanje u njima jer pristup tom delu muzeja imaju samo kontrolisane ekipe.Konzervator Milan Andrić iz Muzeja primenjene umetnosti objašnjava da niske temperature mogu da oštete eksponate.- Niske temperature najlošije utiču na drvo, jer ramovi mogu da popucaju, kao i slike na drvetu. Može da se razvije buđ zbog vlage. Ipak, najveća šteta može da se napravi ako se nekad menja mikroklima (temperatura i vlažnost vazduha, op. aut.), više nego da ostanu u ovim uslovima - pojašnjava Andrić.Slike otporne kao i SrbiIstoričar umetnosti Nikola Kusovac kaže da će Upravni odbor ubrzo raspravljati o ovoj temi.- Ne brinem se da će slike propasti jer su u muzejima naučili da budu u rđavim uslovima. Ako se ne kontroliše stanje i nisu pod nadzorom konzervatora, onda se plašim. Postaviću pitanje kako se to kontroliše - poručio je Kusovac.

Ministarstvo kultureOBNAVLJAMO DA SAČUVAMO BAŠTINUPovodom alarmantne situacije u Narodnom muzeju, uputili smo pitanja i ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću.- Podsećamo da se projekat sanacije, adaptacije i delom rekonstrukcije Narodnog muzeja u Beogradu između ostalog i realizuje kako bi se, nakon mnogo godina, obezbedili odgovarajući uslovi za izlaganje i čuvanje naše kulturne baštine.Pošto verujemo u profesionalnost i požrtvovanost tima stručnjaka koji rade u Narodnom muzeju u Beogradu, uvereni smo da i u vanrednim vremenskim okolnostima zaposleni u Narodnom muzeju čine sve kako bi osigurali da kulturno blago ne bude ugroženo ni na koji način - stoji u odgovoru ministarstva.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track