SPOJIO IH CRNI BOMBARDER: A sad je SVETOG SAVU najlepši par ponovo ZAPLESAO
Foto: Tanjug/ZORAN MIRKOVIC

SVETOSAVSKI BAL U BEČU

SPOJIO IH CRNI BOMBARDER: A sad je SVETOG SAVU najlepši par ponovo ZAPLESAO

Pop kultura -

U organizaciji Srpskog centra je u Beču održan tradicionalni Svetosavski bal, koji je protekao u znaku jubileja – 20.godina postojanja.Sve sale bečkog hotela "Šenbrun" bile su rasprodate više meseci unapred, što je dokaz velikog interesovanja za balom, koji je uvršten u balski kalendar Beča.

U programu ovogodišnjeg bala, a organizatori su pazili da on bude klasičan i ujedno moderan, učestvovali su operska pevačica i prvakinja Beogradske opere Jadranka Jovanović, pevačice Snežana Savić, Jelena Tomašević i Biljana Peković , pevači Ranko Jović i Dušan Svilar - uz pratnju velikog revijalnog orkestra pod upravom maestra Vojkana Borisavljevića.

Program bala, na srpskom i nemačkom jeziku, vodili su glumica Anica Dobra i glumac Ivan Bosiljčić.Balski program počeo je, prema ustaljenoj tradiciji, ulaskom svečanih gostiju, među kojima je prvi bio ambasador Srbije Pero Janković, a na kraju počasne povorke bio je inicijator bala Milorad Mateović.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej i Mateović upalili su slavsku sveću, nakon čega su svi prisutni otpevali svetosavsku himnu.Bečki političar Kurt Štircenbeher, u ime gradonačelnika Beča Mihaela Hojpla, pozdravio je prisutne i ukazao na dugu tradiciju srpskog bala u Austriji.Inicijator Svetosavskog bala Mateović prisetio se na kratko kako je pre 20 godina odlučio da ponovo oživi balsku tradiciju Srba u Beču i najavio da namerava da je neguje i dalje.

"Srpski centar" je naime, pre 20 godina ponovo oživeo tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.

Visperni srpski državnik je tim povodom takođe dao nalog Johanu Sstrausu mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju, za ovaj bal, pa je tako nastao "Srpski kvadril", koji je prvi put i izveden tim povodom na prvom balu.Prvi put "Srpski kadril" izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je "Srpski centar" oživeo Srpski bal, više nije javno izvođen.

Na kraju balskog programa svečano je, prvim valcerom, bal otvorio glumac Dragan Bijelogrlić, koji je zaigrao sa svojom koleginicom Anicom Dobrom.

Slavnim glumcima na parketu zatim su se pridružili gosti bala, koji su do ranih jutarnjih sati igrali.U hotelu "Šenbrun" okupila se srpska elita, da na ovaj način, tradicionalno obeleži Savindan, a pored njih su bili i austrijski političari, kao i diplomatski predstavnici, među kojima ambasadori Portugala i Kipra, te i vojni izaslanici.

Delegaciju Slobodarske partije Austrije (FPO) predvodio je njen lider Hajnc-Kristijan Sstrahe, koji je na bal došao zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beča Johanom Gudenusom, poslanikom u bečkom parlamentu Nemanjom Damnjanovićem i šefom kabineta zamenika gradonačelnika Beča Konstantina Dobrilovića.

Štrahe je izrazio oduševljenje prijemom na balu i toplinom razgovora koje je imao sa prisutnima.Takođe je istakao da mu je drago što je Svetosavski bal postao sastavni deo balkse sezone u Austriji, te naglasio da će, kao i do sada, posećivati i ubuduće srpski bal.Svetosavski bal je za mnoge neizostavno kulturno okupljanje te mogu da se sretnu gosti koji dolaze od samog početka obnavljanja ove lepe srpske tradicije u Beču.

TANJUG/ZORAN MIRKOVIĆ
TANJUG/ZORAN MIRKOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track