(VIDEO) I EVROPA SE TRESLA PRED NJIHOVOM LEPOTOM: Ovih 10 žena bile su SEKS SIMBOLI Jugoslavije
Foto: Printscreen

Ostavile trag

(VIDEO) I EVROPA SE TRESLA PRED NJIHOVOM LEPOTOM: Ovih 10 žena bile su SEKS SIMBOLI Jugoslavije

Pop kultura -

Svako doba nosi svoje, a ove žene su nekada bile utelovljenje seksepila brojnim generacijama.

1. Ena BegovićZagrebačka kazališna i filmska glumica Ena Begović karijeru je započela sa 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika". Uskoro debituje u TV filmu "Ivan Goran Kovačić", a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu "Pad Italije" 1981. godine. Upravo je taj film prekrasnoj glumici doneo status kultnog seks simbola, a kasnije je do tragične smrti nanizala velik broj pozorišnih uloga.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

2. Ana Sasso Bivša missica Jugoslavije iz 1982.. i zgodna Splićanka bila je seks simbol cijele jedne generacije, prvo zahvaljujući vrlo provokativnoj reklami za sok, u kojoj je zavodljivo plesala u kupaćem kostimu i skakutala u moru noseći samo beli majicu koja joj je otkrivala grudi.

3. Suzana MančićIako je karijeru započela kao pevačica, kasnije je radila kao TV voditeljka, Suzana Mančić zauvijek će ostati poznata kao seksi loto devojka koja je odlično unovčila svoj izgled - raznim golišavim editorijalima za Playboy i druge magazine.

Foto Printscreen/Fonet
Foto Printscreen/Fonet

4. Mira FurlanLepa Zagrepčanka na početku karijere radila je u Hrvatskom narodnom pozorištu, da bi vrlo brzo bio primežen njen televizijski potencijal pa je 1980. postala jedna od vodećih jugoslavenskih glumica. Najzapaženije uloge je imala u "Kiklopu", "U raljama života", "Za sreću je potrebno troje", "Lepota proroka"... Jedna je od retkih glumica sa ovih prostora koja je ostvarila i zapaženu holivudsku karijeru - u serijalu "Lost" i "Babilon 5".

Foto Printscreen/Kurir
Foto Printscreen/Kurir

5. Lepa BrenaIako su njene pesme bile poskočice koje su najviše zabavljale decu, ne može se poreći kako je Lepa Brena bila prava pop ikona, ali i seks simbol ovih prostora. Osim toga, uz pevačku je ostvarila i vrlo zavidnu poslovnu karijeru sa suprugom Bobom otvarajući brojne produkcije...

Foto Printscreen
Foto Printscreen

6. Beba LončarDruga na popisu glumica i žena Josipa Radeljaka, Beba Lončar, bila je srpsko-talijanska glumica koja se na filmu pojavila 1960. i ubrzo postala ikona platna. Radila je nekoliko filmova u američkoj i talijanskoj produkciji, a osim u Jugoslaviji, svojom je lepotom i talentom plenila pažnju i po Italiji. Razdoblje najveće slave doživela je tokom 1970.

Foto Pofimedia
Foto Pofimedia

7. Anica Dobra Srpska glumica koja danas glumi ponajpre u nemačkoj produkciji debitirala je u filmu Pera Panker iz 1985. te vrlo brzo stekla status kultne lepotice. Nizala je uspeh za uspehom - "Već viđeno, život sa stricem", "Balkan ekspres", "Kako je propao rokenrol" i postala seks simbol kasnih 1980.

Foto Dado Đilas
Foto Dado Đilas

8. Neda ArnerićVrhunska glumica vjerojatno će cijelim generacijama ostati zapamćena po slavnoj sceni iz kultnog "Ko to tamo peva" - uz citat "I tata bi sine!" Nakon bogate karijere na filmu i u kazalištu, novu je strast pronašla u umjetnosti kao vlasnica galerije.

9. Olivera KatarinaDevojka iz Beograda proslavila se kao fatalna žena, glumica i pevačica koju su žene mrzele, a oko koje su se muškarci na ulici tukli. Rođena 1940. godine, odrastala je u patrijarhalnoj beogradskoj porodici rečnog kapetana Petrovića. Otac joj je bio veoma strog, pa je morala da čuči u ćošku svaki put kad bi zakasnila kući. Čim je napunila osamnaest godina i dobila pasoš, odlazi u Pariz. Nije uspela da ostane tamo uprkos lepoti i atraktivnom držanju, pa se posle godinu dana vratila u Beograd. Svojim nastupima zapalila je Kan, Njujork, Berlin, Pariz - 72 dana uzastopce punila je legendarnu salu Olimpija u glavnom gradu Francuske, a aplaudirali su joj Salvador Dali, Ani Žirardo, Širli Meklejn, Akira Kurosava, Alan Delon...

10. Tanja Bošković

Tanja Bošković, doajen srpskog glumišta, ima preko trideset godina dugu i plodnupozorišnu, TV i filmsku karijeru. Tokom 1974. godine glumila je u "Košavi" a onda su se uloge nizale u poznatimostvarenjima. Uvek je na poseban način davala sebe i ulozi koju je tumačilaotkidala komadić svoje individualnosti.Veoma popularan je njen lik Lili u filmu "Balkan ekspres" a takođe i likovi u seriji"Priče iz radionice" i filmovima "Policajac sa Petlovog brda", "Rat uživo" i "Okupacija u 26 slika".

Foto Printsceen
Foto Printsceen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track