LAZAR RISTOVSKI: Fest odavno nije prozor u svet filma
Foto: Dragana Udovičić, Printscreen

Skenira filmski festival

LAZAR RISTOVSKI: Fest odavno nije prozor u svet filma

Pop kultura -

Mali i stidljivi pomak su nove selekcije koje vraćaju srpski film na mala vrata. Država je mnogo stvari prepustila korumpiranoj struci, pa tako i kinematografiju, poručuje glumac

Lazar Ristovski pamti Fest skoro od svojih početaka 1972, a na ovogodišnjem izdanju borio se za nagrade s filmom „Dnevnik mašinovođe“ i nagrađen je za najbolju mušku ulogu.Glumac i producent uživao je da u Beogradu gleda filmove kao što su „Rubljov“ Tarkovskog, „Paklena pomorandža“ Kjubrika, Bergmanovi „Krici i šaputanja“, Šlendorfov „Limeni doboš“, a ne, kao danas, „potrošačko đubre“ iz Holivuda.- Fest je poslednjih godina distributerski festival i nema veze s nekadašnjim festivalom, koji je bio istinski prozor u svet filma i umetnosti. Mali i stidljivi pomak su nove selekcije koje vraćaju srpski film na mala vrata na nekada veliki Fest. Država je mnogo stvari prepustila korumpiranoj struci, pa tako i kinematografiju - kaže Ristovski.On se osvrnuo i na izjavu velikog glumca Žan-Mark Bara za Kurir koji kaže da je glumački zanat krao od njega.- Žan-Mark je veliki glumac i gospodin. Mogu reći da sam srećan što poznajem takvog čoveka. Lepo je čuti da je imao šta od mene da nauči. I ja sam imao šta od njega - kroz osmeh će glumac.Lazara posebno boli činjenica što njegov film nije videlo više ljudi.- „Mašinovođe“ nisu bile gledane u Srbiji kako smo očekivali. Da smo napravili loš film, pa da kažemo: „U redu, razumemo zašto film nije gledan.“ Ali mi smo napravili dobar film. Preko 40 festivala i preko deset značajnih nagrada po svetu to dokazuju. Ali šta vredi. Bljuvotine imaju po nekoliko stotina hiljada gledalaca. I te bljuvotine Filmski centar još nagrađuje stimulacijom za gledanost. Naš film neće biti stimulisan ni za kvalitet jer nije bio u Kanu, Veneciji i Berlinu - rekao je ranije Ristovski.

Mlade nade srpskog filmaLUKA BURSAĆ: JA SAM FESTOVO KOPILEPoslednjeg dana festivala videćemo premijerno film „Afterparti“ kontroverznog reditelja Luke Bursaća, koji je dobio priznanje za najbolji debi.- Ja sam dete Festa, začeto neplanirano i sticajem okolnosti. U stvari, ja sam više Festovo kopile. Desilo se, eto tako, da bez naročite namere gostujem već drugi put i svaki put se potrudim da iz toga izvučem sve što mogu i ono što nemam. Kao kad vas bogati otac pozove na porodični ručak svoje nove porodice, a vi mu ukradete parfem ili svećnjak.

Mračna priča Bojana Vuletića osvojila četiri nagradeTRANZICIJA JE POJELA SVOJU DECUNa Fest stiže pravo sa Berlinala „Rekvijem za gospodu J.“ Bojana Vuletića koji nosi Mirjana Karanović.- Ovo je pre svega crna komedija, o tranziciji koja je pojela svoju decu, o ljudima koji su oduvek radili pošteno, pa nisu uspeli da se snađu u novom vremenu tranzicije, u kojem vladaju korupcija, birokratija i dupli moralni aršini. Ti ljudi više nemaju nadu - rekao je Vuletić, koji je nagrađen za najbolji film, režiju, scenario, dok je najbolju žensku ulogu ostvarila Mira Karanović.

LJUBOMIR RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track