OLIVERA KATARINA OBELEŽILA SKUPLJAČE PERJA: Pola veka nosim istu haljinu!
Foto: Damir Dervišagić

Sećanje na jedan od najboljih domaćih filmova

OLIVERA KATARINA OBELEŽILA SKUPLJAČE PERJA: Pola veka nosim istu haljinu!

Pop kultura -

Živim kao vrabac, od mrvica, ali se nosim dostojanstveno. Jedna Edit Pjaf je ceo život pevala u malojcrnoj haljini, kaže legendarna glumica

Jednu od najlepših srpskih glumica Oliveru Katarina (77) proslavila je uloga u „Skupljačima perja“ reditelja Aleksandre Petrovića.

Scena iz filma „Skupljači perja“
Scena iz filma „Skupljači perja“

Jugoslovenskom filmu o životu Roma nije tada dodeljen Oskar, ali je fatalnoj divi doneo svetsku slavu, kao i njenim kolegama Bekimu Fehmijuu i Bati Živojinoviću. Ona danas, pola veka kasnije, živi skromno i gotovo zaboravljena.Odbijala uloge pevačica- Nakon „Skupljača perja“ nuđeno mi je mnogo uloga kafanskih pevačica. Odbijala sam takve ponude jer nisam htela sebe da banalizujem. Prva sam otpevala pesmu „Đelem, đelem“, a ona je proslavila Šabana Bajramovića - rekla je u oproštajnom intervju za Kurir, nakon koga se povukla sa scene.Posle nekoliko godina borbe uspela je da dobije tvz. nacionalnu penziju.I dalje nasmejana- Živim kao vrabac, od mrvica, ali trudim da se nosim dostojanstveno. Znate, kako se pevačice razmeću sa 300 cipela i haljina, a ja u mom ormanu imam samo ovu jednu. Malo je osvežim šalom. To su već svi primetili. Nemam novca da kupim novu. Edit Pjaf je ceo život pevala u jednoj haljini. Naše pevačice, ako se ne presvuku posle svakog nastupa, to je tragedija. Malograđani su jedni od kojih mi se povraća - govorila je glumica.Nakon decenija medijske i profesionalne izolacije, burnog ljubavnog života, vratila se na veliko platno ulogom u filmu „Čarlston za Ognjenku“ Uroša Stojanovića. Olivera i danas ima isti osmeh na licu i pati što je razdvojena od svog jedinca, slikara Maneta Šakića.

NepravdaKAKO SU NAM UKRALI OSKARA?Branka Petrić se prisetila i velikog uzbuđenja povodom nominacije za Oskara.- Toga dana u 12 sati čuli smo da je Saša Petrović nosilac Oskara. U 15 časova nagradu dobija Jirži Mencl za „Strogo kontrolisane vozove“. Uveče na ceremoniji voditelj Bob Houp čita: Oskara za strani film dobio je Saša Petrović - prisetila se glumica, a sličan scenario videli smo i na ovogodišnjoj dodeli, kad je nagrađen film „Mesečina“.

Tajna Bekima FehmijuaFARBAO SE I KVARCOVAO ZA ULOGU BELOG BOREI pokojnog Bekima Fehmijua publika najviše pati po ulozi Belog Bore u filmu „Skupljači perja“,- Morala sam da mu kupim crni šampon da bi mu kosa potamnela, kvarcovao se, puštao zulufe i nokat na malom prstu. Zamislio je da Beli Bora mora da ima taj nokat. Molio je kolegu Pljaku Kostića da mu recituje romsku poeziju. Bekimu su taj lik nekako vodili stihovi: „Što da živim kada sreću nemam, al‘ opet, što da umrem kad me strah od groblja“ - ispričala je njegova supruga Branka Petrić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track