USPEH: Srpkinja direktorka pozorišta u Moskvi
Foto: Tijana Vuković

Neobična priča umetnice Vere Vuksanović

USPEH: Srpkinja direktorka pozorišta u Moskvi

Pop kultura -

Otvara se komuna s više različitih sadržaja, a ja sam na čelu galerije i teatra, kaže bivša manekenka

Mlada umetnica Vera Vuksanović (29) napustila je nedavno Beograd i preselila se u Rusiju. Ona će uskoro biti postavljena za jednog od direktora novog pozorišta i velike umetničke komune koja će biti otvorena u Moskvi.

- U Rusiji sam živela 12 godina i tamo išla u školu. Sebe mogu slobodno i ponosno da nazovem i Ruskinjom. Često sam se ovde vraćala turistički, ali sam nedavno odlučila da ostanem duže, jer mi je ponuđeno da učestvujem u jednom projektu. U naredna dva meseca se na 1.500 kvadratnih metara u centru Moskve otvara komuna s više različitih sadržaja. Uskoro ću moći i zvanično da kažem naziv našeg budućeg prostora - kaže Vera i dodaje:

Razvoj moderne umetnosti- Pored galerije i pozorišta, gde ću raditi na funkciji umetničkog direktora, biće otvorena i čajdžinica, vegetarijanski restoran i bar. Naravno, i bioskopi i biblioteka. Moskva je dosta porasla i napredovala u sferi moderne umetnosti, te se u ovoj metropoli svakodnevno može nešto novo i zanimljivo videti.Vera je u Srbiji postala popularna po kreiranju predmeta od neona na kojima su ispisane razne ljubavne i druge poruke.- Ruski je poetičniji, te mogu više da se igram u svojim instalacijama. Sama ideja mojih radova se Rusima dopala. Još uvek je sve na početku i nema dosta umetnika koji se bave ovom vrstom umetnosti, te sam među pionirima i u ruskoj asocijaciji umetnika i umetnica.Bivša manekenka gotovo da ima holivudsku životnu priču.

U poseti Boljšom teatru... Vera na izložbi kostima
U poseti Boljšom teatru... Vera na izložbi kostima

Porodična drama- Moji roditelji, kao i baka i deka su tamo radili i živeli 30 godina, dok dedu nisu kidnapovali u Čečeniji 1998. godine. Nakon skoro tri godine je oslobođen po plaćenom otkupu. Tražili su prvo dva miliona maraka, pa su onda jednog njihovog Nemca pustili, a dedu su preuzeli drugi banditi. Godinu i po dana nismo znali ništa o njemu. I vratio se živ i zdrav. Evo ga, svako jutro vodi u školu svoju praunuku, moju ćerku, i vitalan je. Završio je tri fakulteta. On mi je idol - zaključuje Vuksanovićeva.

ČinjeniceBIKOVIĆ JE VELIKA ZVEZDAVelika želja Vere Vuksanović je da u svom pozorištu i umetničkoj komuni vidi i Miloša Bikovića.- Volela bih da uspostavim saradnju s njim. On je i u Rusiji velika zvezda, što je vrlo teško s obzirom na veliku konkurenciju.

Ljubomir Radanov

Foto: Tijana Vuković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track