ZA BITLSE 10.000 EVRA: Atelje mora da plati basnoslovnu sumu za pesmu All You Need Is Love!
Foto: Profimedia, Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Ekipa komada „Ljubav, ljubav, ljubav“ na mukama

ZA BITLSE 10.000 EVRA: Atelje mora da plati basnoslovnu sumu za pesmu All You Need Is Love!

Pop kultura -

Ništa bez love Atelje 212, da bi u novoj predstavi koristio numeru „All You Need Is Love“, mora da plati autorska prava, za koja nema budžet

Atelje 212 obradovaće 21. aprila svoju vernu publiku premijerom komada „Ljubav, ljubav, ljubav“ po tekstu Majkla Barleta i u režiji Alise Stojanović.Autorski tim našao se, saznaje Kurir, u problemu i neće moći da izvede i koristi čuvenu pesmu „All You Need Is Love“ jer vlasnicima autorskih prava moraju da isplate honorar od 10.000 evra. Profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Alisa Stojanović i njen saradnici nemaju toliki budžet i odlučili su da drugačije reše scene u kojima se čuje veliki hit autora Džona Lenona.Pola veka istorijeKomad „Ljubav, ljubav, ljubav“ govori o sukobu generacija unutar jedne porodice tokom pola veka. Glavne uloge poverene su Tihomiru Staniću i Dari Džokić. Kroz tri prelomne tačke za kulturu druge polovine 20. veka i početka 21. veka, kao i intimne živote junaka predstave, komad mapira probleme usred progresivnog menjanja komunikacionih modela i promene različitih ideoloških vizura.Mladost i iskustvoPriča počinje istorijskim trenutkom za popularnu kulturu, emitovanjem direktnog satelitskog TV prenosa programa „Naš svet“ (25. juna 1967), odnosno iščekivanjem nastupa Bitlsa i izvođenjem velikog hita. Ovaj trenutak je odabran za predstavljanje osnovnog motiva i simbola kojim je označena generacija novog poretka, promene sveta i čovečanstva, ideje o miru i slobodi.U podeli su još Uroš Jakovljević, Filip Hajduković, Iva Ilinčić, Radmila Tomović i Dejan Dedić.

Istorija pesmeBAJAGA ISKORISTIO REFRENPesma „All You Need Is Love“ napisana je po narudžbini britanske državne radio-televizije BBC. Tekst pesme, čiji naslov znači „sve što ti treba je ljubav“, promovisao je međunarodnu saradnju koja je simbolisala ceo projekat, odnosno tada popularne pacifističke, ali i kontrakulturne stavove. Kasnije su je obradili brojni izvođači, kao i Momčilo Bajagić Bajaga, koji ima pesmu „Samo nam je ljubav potrebna“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track