7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU Neda Arnerić: Bila je SEKS SIMBOL socijalističke SFRJ!
Foto: Yugopapir

Predstavljamo priče o najvećim seks-ikonama bivše SFRJ

7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU Neda Arnerić: Bila je SEKS SIMBOL socijalističke SFRJ!

Pop kultura -

Kurir će u nastavcima predstaviti sedam najvećih seks ikona u SFRJ u feljtonu pod naslovom "Žene su pokorile Jugoslaviju".

U prvom tekstu smo vam predstavili Oliveru Katarinu, potom Silvanu Armenulić, a danas Nedu Arnerić.

Sa nepunih 13 godina pojavila se na stranicama ilustrovanih časopisa kao glavna zvezda filma ‚San‘ Puriše Đorđevića. Danas, iako je tek na pragu punoletstva, ima za sobom deset snimljenih filmova u kojima je igrala uglavnom glavne uloge!“ Ovo je bio početak intervjua s Nedom Arnerić u Bazaru januara 1971.

Više od 110 filmovaRođena 1953. u Knjaževcu, Neda je kao trinaestogodišnjakinja postala prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji. Upisala je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju sa 16 godina, ali je brzo morala da prekine studije, jer studenti prve i druge godine nisu smeli da snimaju filmove ili rade u pozorištu, dok su njoj ponude svakodnevno stizale.U dosadašnjoj karijeri snimila je više od 110 filmova i imala više od 40 uloga u pozorištu. Publika je pamti iz kultnih ostvarenja kao što su „Ko to tamo peva“, „Varljivo leto ‚68“, „Tajvanska kanasta“, „Aloa - praznik kurvi“, „Vreme čuda“...

Jugoslovenska glumica u američkom hitu „Šaft“
Jugoslovenska glumica u američkom hitu „Šaft“

Imala je 21 godinu kada se udala za reditelja Dejana Karaklajića i 24 kad se razvela. Drugi put se udala za maksilofacijalnog hirurga Milorada Mešterovića 1981. godine. Nakon raspada Jugoslavije u raznim anketama u nekadašnjim republikama služila je kao najčešća asocijacija na bivšu državu (uz eurokrem, „koktu“...).U nizu uloga koje su je obeležile kao seks-simbol socijalističke Jugoslavije izdvajaju se one u američkom blokbasteru „Šaft u Africi“ i u filmu Lordana Zafranovića „Aloa - praznik kurvi“ iz 1988. To je priča o bračnom paru iz Nemačke koji dolazi na odmor u Hrvatsku na ostrvo Hvar, gde se Majra, poreklom Zagrepčanka a udata za starijeg Manfreda, upušta u ljubavnu aferu sa sinom gospođe u čijoj su kući odseli. Film je režirao Lordan Zafranović, Manfreda igra Stevo Žigon, Neda Arnerić je Majra, a njen mladi ljubavnik Ranko Zidarić. Njih dvoje su snimili najeksplicitniju scenu seksa u dotadašnjoj istoriji jugoslovenske kinematografije.Otvorila dušu„Od prve scene obnaženog muškarca koji skače u more, pa do poslednjeg prizora, sve odiše erotikom, pa se nekima može činiti da je radnja tu sporedna, kolateralna pojava samo da bi se moglo prikazati kako Neda Arnerić uzdiše...“, zapažanje je jednog novinara.O svojim obnaženim ulogama Neda Arnerić je u jednom intervju kasnije rekla:„Nisam imala pojma o seksualnosti i igrala sam nešto što još nisam doživela. Naučila sam vrlo rano da je snimanje filma posao koji se u dogovoru s rediteljem treba ozbiljno obaviti. U scenariju je, na primer, pisalo: oni se bude ujutro i nakon vođenja ljubavi kreće priča. A ja u to vreme nisam ni znala kako se vodi ljubav. Bio je to deo mog zanata, a ja se smatram dobrim zanatlijom.“Urednici su ovom tekstu dali naslov „Snimala sam scene seksa dok sam bila devica“.

AFERA U SKUPŠTININeda Arnerić uključila se u politički život, a kao član Demokratske stranke bila je i poslanica u prvom sazivu Skupštine Srbije od 2000. do 2004. U septembru 2003. letovala je u Bodrumu, ali se njeno ime pojavilo na spisku poslanika koji su glasali za izbor guvernera NBS. Posle nekoliko meseci priznala je učešće u obmanjivanju javnosti.

Momčilo Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track