AŠHEN ATALJANC: Jedino će igra spasti svet!
Foto: Dina Johnsen

Emotivno

AŠHEN ATALJANC: Jedino će igra spasti svet!

Pop kultura -

Jedna od najznačajnijih umetnica našeg vremena i primabalerina Ašhen Ataljanc ovogodišnji je autor poslanice Udruženja baletskih umetnika Srbije posvećene Svetskog danu igre, koji se tradicionalno obeležava 29. aprila širom sveta.

Ona je u svojoj poruci istakla značaj afirmacije baleta kao umetnosti, a ujedno i podsetila na to da se u 2017. obeležava 25 godina od smrti Smiljane Mandukić, začetnice savremenog plesnog izraza u nas.

Igra se na rođendanima, venčanjima, po ulicama, sobama, na sceni, iza kulisa...Tako razmenjujemo radost, bol - kao ritual, živeći ekstremna iskustva.Igra je univerzalni jezik, ambasador jednog sveta mira, tolerancije i saosećanja. Igra je manifestacija života. Igra je transformacija. Igra je ekspresija duše. Igra telu daje duhovnu dimenziju. Igra je aktivno učestvovanje u vibracijama univerzuma.Bog Šiva je kreirao svet igrajući.Kada igramo, ne mrzimo, ne osuđujemo... Kada igramo, približavamo se sebi i univerzalnim znanjima.Konfučije je rekao: „Ne dajte mač čoveku koji ne ume da igra.“Ako već niste, danas udahnite duboko... i zaigrajte!Lepotom koja će izaći iz vas borite se protiv ružnoće koja nas napada!Iz tog plesa ljubavi izaći ćete pročišćeni i bolji....Jedino tako možemo menjati svet - poručila je srpska primabalerina.

foto: Dina Johnsen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track