Najnovije vesti

ON JE OBOJIO DETINJSTVO GENERACIJAMA KLINACA: Ovako nas je učio naš RAŠA POPOV
Foto: Dragana Udovičić

Junak našeg detinjstva

ON JE OBOJIO DETINJSTVO GENERACIJAMA KLINACA: Ovako nas je učio naš RAŠA POPOV

Pop kultura

Književnik, publicista, novinar Radivoj Raša Popov preminuo je u 84. godini u Beogradu.

Rođen je 26. juna 1933 i bio je srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik Mokrinskih novina, ali i zvezda dečje televizijske emisije "Fazoni i fore". Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju „Vidovi fašizma“. Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, neke od najpoznatijih su: „Radost saznanja“, „Fazoni i fore“, „Varošarije“, „U snu san“, „Šešir bez dna“.

Bio je oženjen Radojkom, profesorkom književnosti, imaju sina Bojana i ćerku Dijanu (Dinu). Dobitnik je nagrade „Dositej Obradović“ za 2015. godinu

On je obojio detinjstvo generacijama i generacijama klinaca, a lik Proke Pronalazača iz „Fazona i fora“ zauvek će asocirati na nešto daleko i naivno.

Ovako ćemo ga se sećati:

* Deca su anđeli.

* Ne postoji osećanje da si Vojvođanin, ja se osećam Banaćaninom.

* Intelektualac nije onaj ko je diplomirao na nekom fakultetu, već je onaj ko ima pravo rešenje u pravom trenutku.

* Bogat si onoliko, koliko si proputovao svetom.

*Život je sladak, brate.

*Roditelji, budite najbolji drugovi svojoj deci.

* S jedne strane, u gradovima kapital drže novi kompradori, to su oni koji trgovačkim špekulacijama stiču ogroman kapital, a sela uzimaju novi latifundisti. Sve je po latino-američkom obrascu. Kad sam to rekao na jednoj privatnoj televiziji, cenzurisali su me.

* Bio sam svedok razvoja jednog sadašnjeg deteta. Do polaska u školu čitale su mu se knjige svako veče. On je postao ekspert za Pinokija i za bajke. Ali otkako je dospeo u gutačicu sveg raspoloživog đačkog vremena, srednju školu, (po osam časova dnevno na nastavi, i još sati učenja kod kuće! Eksploatacija dečjeg rada bez premca!) mladić nema ni kad da čita. Škola im ne da da dišu!Stanje s čitanjem je pogoršano, ali ipak se treba setiti da ni u moje vreme, mi gutači knjiga nismo bili većina, nego cvikeraška manjina. Ostala su deca jurcala i bazala po ceo dan. Svet je ipak u osnovi uvek isti. (Politika)

* Politika je samo grabež bez novca.

ŠTA JE SA BRAĆOM KOJA SU NAPALA RAŠU POPOVA: Najbolji su u razredu, ali ih majka tera na kriminal?!

RAŠA POPOV PRESREĆAN: Dečak (12) koji ga je tukao postao najbolji đak!

RAŠA POPOV: Politika je samo grabež oko novca!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...