(KURIR TV) HUS IZ PARNOG VALJKA ZA KURIR: Džoni Štulić me je razočarao kao čovek
Foto: Dragan Kadić, Privatna Arhiva

Intervju, vođa Valjka o sukobu s frontmenom Azre

(KURIR TV) HUS IZ PARNOG VALJKA ZA KURIR: Džoni Štulić me je razočarao kao čovek

Pop kultura -

Ne poričem Štuliću talenat, imao je veliki uticaj na mene. U jednom trenutku smo prestali da govorimo jer nije bio vredan mog truda

Bliži se 24. jun, dan kad će se najveći hitovi Parnog valjka oriti na Tašmajdanu. Jedan od osnivača grupe i autor mnogih hitova Husein Hasanefendić Hus otkrio je dosad nepoznate detalje o odnosima unutar benda i svađi s Džonijem Štulićem.

- Spojili smo dva žanra i sviraćemo više od tri sata, malo akustiku i elektriku. Biće to presek delovanja benda koji je već 42 godine na sceni - kaže Hus.Parni valjak je izbacio pred veliki koncert singl „Ljubav“, u kojem gotovo da zvučite kao na početku karijere.- Imamo toliko pesama da nismo morali snimiti ništa 10 godina, već samo svirati stare stvari. Ali mi onda ne bismo bili srećni. Pesmu smo uradili sebi za dušu. „Ljubav“ je stav i opaska na situaciju u kojoj živimo. Iz mene govori stari hipik. Ljubav je važna kao stav u životu i želja da nam bude bolje. Kad bi se stvorila kritična masa pozitivnih ljudi, ovaj mrak bi se pretvorio u dan.Da li ćete singlove staviti na album?- Hoću, iako to više gotovo da nema smisla. Želim da izbacimo ploču. I biću srećan ako je kupi 5.000 ljudi.Valjku na početku karijere nisu predviđali blistavu karijeru, govorilo se da se zagrebačka verzija Bijelog dugmeta.- Nisam ja kao autor imao zrelosti. Pisao sam pesme jer nije imao ko drugi. Bilo je - što na umu, to na drumu. Namera u tekstovima je bila dobra, ali loše upakovana. Publiku smo osvojili iskrenošću. Ne vidim sličnosti s Goranom Bregovićem, ali lepo je kad te porede sa uspešnim bendom. Samo smo imali istog menadžera. Mislili su da je grupa nastala da bi se uzela neka lova na brzinu, a sve smo ih demantovali.Za Džonija Štulića ste rekli: „Ne mogu ga shvatiti kao ozbiljnog revolucionara, jer on od svoje revolucije pravi novac“. Šta danas mislite o njemu, da li je revolucija pojela svoje dete?- Mrsko mi je već da pričam o Džoniju. Ne volim da me krivo shvate njegovi fanovi. On je moja bivša priča. Ne poričem mu talenat, imao je veliku uticaj na scenu i mene lično. Razočarao sam se u njega kao čoveka. U nekom trenutku smo prestali da govorimo jer nije bio vredan mog truda. Želeo sam da mu pomognem da izađe na scenu. Prvu pesmu je napisao za Parni valjak i pre Azre. Producirao sam mu i svirao singlove... Razišli smo se kao ljudi. Možda sam ja u krivu. Uradio sam mu „Balkan“ i „Šta da radim“. Kasnije sam sarađivao s Plavim orkestrom i drugima.Nikad niste bistrili politiku, pesmu su vam uglavnom ljubavne. Zašto?- To zavisi od toga kako nas čitaš. Pesma „Opet se smijem“ počinje stihom: „Kao da sam čuo dobre vesti, kažu, biće bolje ovaj put“, što se odnosi na situaciju da na vlast dolazi premijer u koga polažemo nade i smatramo da će promeniti stvari, a završavam sa „Biće bolje drugi put“. Evo, sad nam se to opet dešava. „Jesen u meni“ nije ljubavna pesma, već metafora propale mladosti. Govorim o politici samo na način koji nije direktan, kao što to čine reperi.

Beži od mikrofonaZAPEVAO ZBOG AKIJAZašto ste odustali od pevanja?- Neko sam ko ne voli da čuje svoj glas. Pesmu „A ja bih s vragom sklopio savez“ otpevao sam kao demo-snimak za Akija. On je rekao da neće pevati jer sam to dobro uradio. Odbio je i tražio da ostane moja verzija.

Slatke tajnePISAO SAM ZA SEVERINUNiste puno pisali za druge izvođače?- Na prvom albumu radio sam pesme za Severinu. Zvao me je kao ispomoć njen menadžer Zrinko Tutić. Moja ćerka imala je tada sedam godina i bila je oduševljena što njen tata poznaje Seve.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track