(VIDEO) PORTUGALIJA POBEDILA NA 62. EVROVIZIJI: Salvador Sobral briljirao uprkos TEŠKOJ BOLESTI!
Foto: Printskrin

Evropsko muzičko takmičenje

(VIDEO) PORTUGALIJA POBEDILA NA 62. EVROVIZIJI: Salvador Sobral briljirao uprkos TEŠKOJ BOLESTI!

Pop kultura -

Večeras je u Kijevu održano finale 62. takmičenja za "Pesmu Evrovizije". Nažalost, srpska predstavnica Tijana Bogićević koja je nastupila sa pesmom "In Too Deep", nije uspela da izbori prolaz u finale, a pobedu je odneo Salvador Sobral koji je predstavljao Portugaliju.

U finale se plasiralo po deset zemalja iz oba polufinala: Moldavija, Azerbejdžan, Grčka, Švedska, Portugalija, Poljska, Jermenija, Australija, Kipar, Belgija, Bugarska, Belorusija, Hrvatska, Mađarska, Danska, Izrael, Rumunija, Norveška, Holandija i Austrija. Njima će se priključiti čuvena petorka Nemačka, Francuska, Španija, Italija i Velika Britanija, kao i Ukrajina, zemlja domaćin ovogodišnjeg takmičenja "Pesma Evrovizije 2017".

Domaćini programa su voditelji Oleksandar Skičko, Volodimir Ostapčuk i Timur Mirošničenko.

Pravo glasa imale su sve zemlje koje su učestvovale ove godine, uključujući i zemlje učesnice koje nisu uspele da se plasiraju u veliko finale. Način glasanja je bio isti kao i prošle godine. Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12.

Nakon što su gledaoci glasali putem svojih telefona, slanjem SMS-a ili koristeći aplikaciju, prezenteri glasova iz 42 zemlje učesnice uključili su se u program i saopšli poene samo profesionalnog petočlanog žirija. Poene gledalaca saopštili su voditelji takmičenja, počevši od zemlje koja je dobila najmanji broj poena publike, pa sve do zemlje koja je dobila najveći broj glasova.

Ubedljivo najviše glasova, kako žirija tako i gledalaca imala je Portugalija, odnosno Salvador Sobral koji je osvojio čak 758 poena. Iza Portugalije se našla Bugarska, dok je treće mesto zauzela Moldavija.

Inače, ovogodišnji pobednik je dugo krio d aje teško bolestan. Naime njemu je hitno potrebna transplatacija srca, a zbog svog stanja u Kijev je stigao poslednji, nakon svih pevača.Salvador mora do kraja godine naći donora srca ili su mu šanse za preživljavanje gotovo nikakve. Navodno je želeo svoju bolest zadržati u tajnosti.

Tok evrovizije večeri:

00:41 Salvador Sobral je ovaj put nastupio sa sestrom koja mu je inače mnogo pomogla.

00:37 Voditelji su na scenu pozvali Salvadora Sobrala koji pobednik 62. Evrovizije. Njemu je uručena nagrada, posle čega je otpevao pobedničku pesmu "Amar pelos dois".

00:26 Stručni žiri je rekao da glasanje prošlo regularno i da su gledaoci ovako glasali:

Austrajia 0 poena, 3 poena Španija, Izrael je dobio 5, 8 poena Danska, 12 poena Velika Britanija, 15 poena Holandija, 21 poena Jermenija, 24 poena Ukrajina, 29 poena Grčka, 29 poena takođe Norveška, 32 poena Kipar, 33 poena Belorusija, 41 pona Polja, 42 Azerbejdžan. 90 poena je od gledalaca je dobila Francuska, a 103 poena Hrvatska, Švedska 126. Mađarska 152, Italija 208 poena, Rumunija 224 poena. Moldavija je dobila 264 poena od publike, Bugarska je 337 ponea i ona je odnela drugo mesto odnela. Najviše glasova je dobila Portugalija i ona je pobednik ovogodišnje Evrovizije.

00:24 Prema mišljenju žirija Portugalija je pobednik, ali ostaje da vidimo da li će glasovi publike nešto promeniti.

23:52 Prvo slede glasovi stručnih članova žirija, a onda zbir sms glasova.

Ovako su glasale zemlje Evrope:

Švedska je Portugalu dala 12 poena, Azerbejdžan je 12 poena dao Belorusiji. San Marino je 12 poena dao Portugaliji. Letonija je 12 poena dala Portugaliji. Izrael je 12 poena dao Portugaliji.

Crna Gora je maksimum broj poena dala Grčkoj.

Albanija je 12 poena dala Italiji, baš kao i Malta. Makedonija je 12 poena dala Bugarskoj. Danska je 12 poena dala Švedskoj. Austrija je 12 ponela dala Holandiji. Norveška je makimum broj poena dala Bugarskoj. Španija je svojih 12 poena dala Portugaliji. Finska je 12 poena dala Švedskoj, dok je Francuksa glasala za Portugaliju.

Grčka je glasala za Kipar i dala im 12 poena, dok je Litvanija 12 poena dala Portugaliji. Estonija je 12 poena dala

Švedska je Portugalu dala 12 poena, Azerbejdžan je 12 poena dao Belorusiji. San Marino je 12 poena dao Portugaliji. Letonija je 12 poena dala Portugaliji. Izrael je 12 poena dao Portugaliji.Estonija je 12 poena dala Bugarskoj.

Sanja Vučić, prošlogidšnja predatavnica Srbije uključila se iz RTS-ovog studija i 12 poena dala favoritu - Portugaliji. Australija je dala Velikoj Britaniji. Italija je maksimum broj poena dala Azerbejdžanu.

Moldavija je svojih 12 glasova dala Rumuniji. Jermenija je maksimum broj glasova dala Portugaliji. Bugarska je 12 poena dala Austriji, dok je Island maksimum broj poena dao Portugaliji. Nemačka je 12 poena dala Norveškoj, dok je Portugalija 12 bodova dala Azerbekdžanu. Švajcerska je svoje bodove dala Portugaliji. Holandija je maksimum broj poena dala Portugaliji, dok je Irska 12 bodova dala Belgiji. Gruzija je 12 poena dala Portugaliji, a Kipar Grčkoj.

Belorusija je 12 bodova dala Bugarskoj, dok je Rumunija maksimum broj poena dala Holandiji, a mađarski žiri 12 poena dao je Portugaliji. Slovenija je 12 poena dala Portugalu, dok je belgijski žiri maksimum broj bodova dao Švedskoj. Poljska je 12 poena dala Portugaliji, a Velika Britanija takođe ovoj zemlji. Hrvatska je 12 poena dala Mađarksoj, a Češka Portugaliji. Ukrajina je zemlja koja je poslednja glasala, a domaćini su 12 poena dali Belorusiji.

23:43 Dok je Džamala pevala momak je izašao na scenu, pokazao zadnjicu i upropastio nastup.

23:41 Prošlogodišnja pobednica Džamala pozdravila je publiku i izvela novu pesmu dok je glasanje u toku.

23:16 Dok glasanje traje, Ruslana je obradovala publiku i izvela svoju novu pesmu. Ona je 2004. godine pobedila na Evroviziji.

23:09 Nakon što smo videli sve nastupe, voditeljima se na sceni pridružio Verka Serdjučka i otvorio glasanje.

23:03 Francuska nastupa poslednja pod rednim brojem 26. Alma je otpevala pesmu "Requiem".

Pogledajte njen nastup:

22:59 Pretposlednja, odnosno pod rednim brojem 25. nastupila je Bugarska kog predstavlja Kristijan Kostov sa pesmom "Beautiful mess".

Pogledajte njegov nastup:

22:55 Švedska je nastupila pod rednim brojem 24. Robin Bengtson nastupa sa pesmpm "I can t go on".

Pogledajte njegov nastup:

22:50 Pod rednim brojem 23. nastupila je Belgija koju predstvlja Blanši sa pesmom "City lights".

Pogledajte njen nastup:

22:46 Ovogodišnji domaćin, Ukrajina nastupa pod brojem 22. Ukrajinu predstavlja O. Trovlad sa pesmom "Time". Oni su dobili najveće ovacije, što i ne čudi s obzirom na to da su domaćini.

Pogledajte nastup:

22:41 Pod rednim brojem 21. nastupila je Nemačka koja je direktno plasirana. Nemačku predstavlja Levina sa pesmom "Perfect life".

Pogledajte njen nastup:

22:38 Pod rednim brojem 20. nastupila je Rumunije. Nju predstvlja Ilinka ft. Aleks Florea sa pesmom "Yodel it".

Pogledajte njihov nastup:

22:33 Kipar predstavlja pevač Hovig, a nastupa pod rednim brojem 19 sa pesmom "Gravity".

Pogledajte njegov nastup:

22:24 Pod rednim brojem 18 nastupila je Lusi Džons sa pesmom "Never give up on you". Ona predstavlja Veliku Britaniju.

Pogledajte njen nastup:

22:21 Sedamnaesta po redu nastupa Norveška koju nastupa grupa Džust sa pesmom "Grab the moment".

Pogledajte njegov nastup:

22:16 Španija je direktno plasirana u finale, a nastupila je pod rednim brojem 16. Španiju predstavlja Manel Navaro sa pesmom "So it for your lover". Ovaj muzičar je otkriven na društvenim mrežama a veoma je popularan u svojoj zemlji.

Pogledajte njegov nastup:

22:10 Pod rednim brojem 15. nastupila je Grčka. Ispred ove zemlje peva Demi sa pesmom "This is love".

Pogledajte njen nastup:

22:06 Četrnaesta po redu nastupila je Australija. Ovo je njeno treće učešće, a predstavlja je Isaih sa pesmom "Don t come easy".

Pogledajte njegov nastup:

22:02 Hrvatsku predstavlja Žak, a nastupa pod rednim brojem 13. Zovu ga "Čovek glas" a predstavlja se pesmom "My friend".

Pogledajte njegov nastup:

21:57 Pod rednim brojem 12. nastupio je Azerbejdžan sa Džihajem i pesmom "Skeletons".

Pogledajte nastup:

21:54 Jedanaesta po redu je nastupila Portugalija. Nju predstavlja Salvador Sobral koji važi za favorita. On se predstavio pesmom "Amer pelos dois".

Pogledajte njegov nastup:

21:49 Danska je nastupila po rednim brojem 10. Dansku predstavlja Anja sa pesmom "Where I am".

Pogledajte njen nastup:

21:46 Deveta po redu je Italija koju predstavlja jFrančesko Gabani se pesmom "Occidenralis Karma". On je inače pobedio na San Remu.

Pogledjate njegov nastup:

21:41 Mađarska je nastupila večeras osma. Nju predstavlja Joci Papi sa pesmom "Orgio".

Pogledajte njegov nastup:

21:36 Sedma po redu nastupila je Modlavija. Nju predstavlja "Sanstrok prodžekt" sa pesmom "Hey mama".

Pogledajte njihv nastup:

21:31 "Odžin", grupa iz Holandije nastupila je šesta. Ovu grupu čine tri sestre, a predstavile su se pesmom "Lights and shadows".

Pogledajte njihov nastup:

21:27 Peta po redu u finalnoj večeri nastupila je Jermenija. Nju predstavlja Artsvik sa pesmom "Fly with me".

Pogledajte njen nastup:

21:24 Austrija je nastupila četvrta. Nju predstavlja Nejtan Trent sa pesmom "Running on air".

Pogledajte njegov nastup:

21:20 Belorusija je nastupila treća po redu. Bend "Navibe" predstavlja Belorusiju sa pesmom "Story of my life".

Pogledajte njihov nastup:

21:15 Poljska je nastupila druga. Nju predstavlja Kasia Mos sa pesmom "Flashlight".

Pogledajte njen nastup:

21:12 Izrael je večeras prvi nastupio. Njega predstavlja Imri sa pesmom "I feel alive".

Pogledajte njegov nastup:

21:09 Tri muškarca, voditelja, ušli su u istoriju, jer je ovo prvi put da tri muškarca vode Evroviziju. Oleksandar Skičko, Volodimir Ostapčuk i Timur Mirošničenko su podestili da je Kijev pre 12 godina bio domaćin Evrovizije. Oni su iskoristili priliku da podsete publiku kako se glasa.

21:05 Sve zemlje koje učestvuju na ovogodišnjem takmičenju izašle su na scenu u pozdravili publiku.

21:00 Voditelji su otvorili veliko finale 62. takmičenja za pesmu Evrovizije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track