Čovek koji je ZNAO SVE: Preminuo Mirko Miočić, legenda EKS-YU kvizova!
Foto: Screenshot HRT

Čovek koji je ZNAO SVE: Preminuo Mirko Miočić, legenda EKS-YU kvizova!

Pop kultura -

Uz našeg Predraga Markovića, bio je najveća legenda eks-ju kvizova, od čega je živeo decenijama

ZADAR - U zadarskoj Opštoj bolnici danas je oko 12 sati u 61. godini preminuo Mirko Miočić! Mirko je morao da odustane od uloge lovca u kvizu 'Potjera' prošle godine nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo.- Jako volim Miočića. Nas dvojica se lepo nadopunjujemo i ta saradnja će se sigurno nastaviti nakon nekoliko meseci kad se oporavi - kazao je tada voditelj kviza Tarik Filipović (43).

Nakon odlaska iz kviza, Miočić je hospitalizovan u zadarskoj bolnici gde je dvaput operisan. Usled dijabetičke gangrene amputirana mu je noga, a potom i deo druge noge. Lečenje je od 11. aprila prošle godine nastavio u KB Dubrava. Miočić, kog su u prilogu HRT-a prozvali 'hodajućim Guglom' je u tridesetak godina učestvivao u televizijskim kvizovima i osvojio više od pola milijuna hrvatskih kuna. Mirko je rođen 23. maja 1956. u Rtini pokraj Zadra, a u Rijeci je završio opštu gimnaziju. Studije prava prekinuo je 1987., iako mu je do kraja ostalo tek šest ispita. Nakon toga, vratio se u Rtinu, gde je živeo do poslednjeg dana.

Prvi put je nastupio u kvizu '321 ali vrijedan' 1972. godine. Deset godina nakon toga, prijavio se na Kviskoteku, na kojoj je osvojio tadašnjih 20.000 dinara. U leto 1986. godine, Miočić je bio jedan od učesnika u finalu Kviskoteke u kojem su bili najbolji kvizaši te je završio na četvrtom mestu. Uz istoričara iz Beograda Predraga Markovića, bio je najveća legenda eks-ju kvizova.

Osim nadmetanja, Miočić je godinama bio 'džoker zovi' u kvizu 'Tko želi biti milijunaš', sve dok HRT nije 2004. godine promenio pravila i odredio da se jednu osobu kao džokera može zvati samo tri puta godišnje. Sav novac koji bi zaradio od kvizova, Miočić je većinom ulagao u svoju kuću, a od toga je i živeo, iako je do 2008. godine radio u jednoj riječkoj izdavačkoj fabrici, iz koje je otpušten kao tehnološki višak. Miočić je bio lovac u kvizu 'Potera' od početka njegova prikazivanja, 2013. godine, pa sve do marta 2016. godine, kada je na njegovo mesto došao kvizaš Krešimir Sučević Međeral, kojeg je Miočić pobedio u njegovom prvom kvizu 'Diplomac' 1998. godine.

(24sata.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

I to se dešava: Najpoznatiji gafovi u najpopularnijem kvizu Slagalica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track