KOKAN MLADENOVIĆ ZARATIO SA ŽIRIJEM STERIJINOG POZORJA: Zbog politike ste ponizili sve glumce!
Foto: Zorana Jevtić

SKANDAL

KOKAN MLADENOVIĆ ZARATIO SA ŽIRIJEM STERIJINOG POZORJA: Zbog politike ste ponizili sve glumce!

Pop kultura -

Reditelj, čiju je predstavu „Na Drini ćuprija“ publika proglasila najboljom, besan zbog odluke sudija festivala da prvi put u istoriji nikome ne dodele nagradu

Sterijino pozorje, 62. po redu, zatvoreno je sinoć, ali ove godine prvi put u istoriji niko nije dobio nagradu za najbolju predstavu, tekst i glumačke bravure!

Žiri je jednoglasno odlučio da dodeli samo dve nagrade, i to „svim učesnicima“ i specijalnu Sterijinu nagradu „publici“ Pozorja, što je izazvalo burnu reakciju brojnih umetnika, koji su ovu odluku nazvali „skandalom, sramotom i terorističkim aktom“.

foto: Printscreen

Burna reakcija reditelja

Žiri festivala u sastavu: Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Popovski, Nikita Milivojević, Isidora Žebeljan i Emina Elor odlučili su jednoglasno da priznanja podele svi učesnici festivala, dok su publika i kritika kao najbolju predstavu ocenile dramu „Na Drini ćuprija“ u režiji Kokana Mladenovića, koji je burno reagovao.

- U svoje lično ime, u ime glumačkog ansambla i svih saradnika bez čijeg kreativnog doprinosa ne bi bilo predstave „Na Drini ćuprija“, optužujem žiri Sterijinog pozorja da su zarad najvulgarnijih političkih presija, ili neoprostive količine lične sujete, svojim odlukama ponizili sve glumce, reditelje, scenografe, kostimografe, kompozitore, koreografe i samu instituciju Sterijinog pozorja. Ne postoji količina sramote kojom se može anulirati ovaj besmisleni teroristički akt protiv pozorišta i onih koji ga čine - napisao je na Fejsbuku Mladenović.

foto: Marina Lopičić

Nezadovoljstvo odlukom žirija iznela je i Biljana Srbljanović.

- Čemu dobrom služi ovakav strašan prezir koji je žiri Sterijinog pozorja pokazao prema svim svojim koleginicama i kolegama u takmičarskom programu? Među njima ima autora i predstava koje su nastale uprkos životu, ima mladih, vrednih umetnika kojima je potrebna prilika za afirmaciju, ima velikih tekstova i ozbiljnih uloga. Ako je tačno ovo što se piše po mrežama, da je postojao politički sukob u okviru žirija, onda bi to hrabri članovi žirija trebalo otvoreno da kažu. U svakom slučaju, prezir i pogled sa visine, odluka da se ne dodeli niti jedna jedina nagrada, a pod izgovorom da su njima „sva deca jednaka“, nije dobar ni po pozorište, ni po kulturu, ni za društvo u celini - napisala je Srbljanovićeva i nastavila:

Razočarana

- Štaviše, nalazim da je to potez nezameranja za koji nije potrebna nikakva hrabrost, naprotiv. Pošto je objašnjenje žirija nemušto, a jedine druge informacije, koje niko ne poriče, dolaze sa mreža, sklona sam da u njih poverujem i u tom slučaju kažem da sam razočarana nedostatkom snage žirija i hrabrosti da odbrane svoje, ma kako politički nepopularne stavove i da donesu odluku da nikome ne dodele nagradu da je ne bi dali Kokanu - navela je dobitnica najvećeg broja Sterijinih nagrada, koja nije imala dramu u selekciji.

foto: Promo

Glumac Radoje Čupić

MIKI, AJ ME LIZNI!

Glumac Radoje Čupić iz Kokanove predstave „Na Drini ćuprija“ reagovao je na svom Fejsbuk profilu.

- Jedini komentar može biti samo ovaj grafit: Miki, aj me lizni. Ne smem, Mini, videće me Dizni - napisao je glumac Srpskog narodnog pozorišta, aludirajući na člana žirija Mikija Manojlovića.

Obrazloženje žirija

Evo zašto smo tako odlučili

Žiri je u svom obrazloženju istakao:

- Danas, sagledavajući ambicije, talenat, napore, viđene domete i okolnosti u kojima stvaraju učesnici takmičarskog programa, u vremenu nenaklonjenom pozorišnom stvaralaštvu i institucijama kulture, te posebno u složenim i teškim uslovima u kojima Sterijino pozorje nekako opstaje, kao i primernu odanost novosadske publike Sterijinim igrama, žiri jednoglasno odlučuje da dodeli dve zaslužene nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. Pozorja i specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja.

Kurir / M. CUKIĆ - LJ. RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track