SVI STE ČULI BALADU ŽUTE DUNJE: Sigurno niste znali kako je nastala najtužnija pesma na našim prostorima!
Foto: Profimedia

MALO KO ZNA I AUTORA

SVI STE ČULI BALADU ŽUTE DUNJE: Sigurno niste znali kako je nastala najtužnija pesma na našim prostorima!

Pop kultura -

Malo ko zna da je Goran Bregović autor pesme koju izvodi Davorin Popović pod nazivom "Žute dunje".

(VIDEO) AMERIKANAC PONOVO BRILJIRA: Poslušajte kako peva pesmu Žute dunje

Naime u okviru muzike za film "Kuduz" koju je pripremio Bregović, pevač Indeksa, je otpevao obradu stare sevdalinke "Volelo se dvoje mladih" koja je pod imenom “Žute dunje” objavljena kao deo muzike za film "Kuduz".

(VIDEO) IZVODILA ŽUTE DUNJE, A ŽIRI SE NAJEŽIO: Evo zašto je Milan ISKRITIKOVAO ovu zvezdicu!

Legendarni novinar Pavle Pavlović napisao je kako je nastala ova pesma. "Kad čujem ono: “Volelo se dvoje mladih šest meseci, godinu…” i plakao bih i smejao se. Poslednjim atomima snage najčešće uspevam u ovom drugom. Setim se tada kako su se snimale te legendarne Žute dunje. Goran Bregović, autor pesme, već je gubio živce a pevač Davorin Popović bio je ljut kao ris. Nakon desetak ponavljanja, istrčao je iz tonskog studija i onako po sarajevski, naredi Bregi da briše iz vidokruga. Posle cigarete smirenja, Pimpek se vratio pred mikrofon i u cugu otpevao ono što nas već više od dve decenije prikuje dok oduševljeno slušamo majstora glasa. Kada je izašao iz studija samo je, onako u prolazu, dobacio kompozitoru: "Mali, tako se to radi…", rekao je novinar.

foto: Kurir

"Osmeh na legendarni sarajevski mangupluk polagano zamre kada se prisetim koliko je dobrih ljudi, što su bili vezani uz Žute dunje već zauvek otišlo. Kako godine teku, raja polagano zaboravlja da je ta pesma vezana za film Kuduz (tur. besnilo) Ademira Kenovića. Kao i pesma, i film je bio izuzetni plod rascvetale predratne sarajevske kulture" napisao je Pavle Pavlović. Staru, gotovo zaboravljenu sevdalinku "Volelo se dvoje mladih" izvodio je Himzo Polovina, i pesma se nalazi na albumu "Narodne pesme iz Bosne i Hercegovine" koji je objavljen na početku sedamdesetih godina.

foto: Kurir

Tekst i muzika za "Volelo se dvoje mladih" su nešto drugačiji u odnosu na "Žute dunje" pa možete uporediti.

Kurir.rs/ 6yka, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SU U PEKINGU STVARNO SVIRALI U ČAST SRBA: Čija je pesma TAMO DALEKO u originalu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track