GODIŠNJICA SMRTI: Bez Mande nema ni pozorišta Boško Buha
Foto: Zorana Jevtić

GODIŠNJICA SMRTI GLUMCA MILORADA MANDIĆA

GODIŠNJICA SMRTI: Bez Mande nema ni pozorišta Boško Buha

Pop kultura -

Novi upravnik pozorišta „Boško Buha“ Igor Bojović odlučio da obustavi radove na dve godine, dok se ne izradi projektna dokumentacija

Na današnji dan pre godinu dana iznenada je prestalo da kuca srce glumca Milorada Mandića Mande (55), a njegovim odlaskom sa scene stala je i obnova pozorišta „Boško Buha“.

Njegova želja kao tadašnjeg upravnika, još za života, bila je da se rekonstrukcija završi još u oktobru 2015, kad je trebalo zajedno s publikom da proslave 65 godina od osnivanja.

Međutim, da ideju sprovede u delo sprečili su ga tenderi i nedostatak novca. Manda je onda i pokrenuo kampanju „Rekonstrukcija je u toku“, ali se nije mnogo uradilo. Svuda je tražio novac, a jedino je pomoć stigla od Novaka Đokovića i nekoliko velikih kompanija. Najbolji teniser Srbije kupio je stolice koje dugo neće biti postavljene.

foto: Zorana Jevtić

Nakon smrti postavljen je novi upravnik, dramaturg Igor Bojović, koji je obustavio započete radove. Uprava je s njim na čelu odlučila da majstore pošalje kući, a da krene u izradu projektne dokumentacije. Trenutno se čeka raspisivanje tendera za projekat rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje, koji će obuhvatiti urbanističke i sve druge neophodne stvari, što će trajati oko dve godine.

- U dogovoru sa Skupštinom grada i Sekretarijatom za kulturu, zamišljeno je da podignemo pozornicu za dva-tri metra na teren prvog sprata. Uradićemo i kamernu scenu između zgrada. Prikupljanje projektne dokumentacije trajaće dve godine - rekao je Igor Bojović pre tri meseca za RTS, a do zaključenja broja nije odgovorio na naša pitanja.

foto: Marina Lopičić

I dok je uprava još uvek na Trgu republike, predstave se već duže vreme izvode u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“. Mandin san da Srbija dobije nacionalno pozorište za decu ostaće još dugo samo pusta želja. Iskustvo iz bliske prošlosti govori nam da je obnova Pozorišta na Terazijama trajala čak 12 godina, a u dobra vremena Ateljea 212 samo četiri godine, kao i JDP.

Saopštenje pozorišta

SEĆANJE NA TEBE NE BLEDI

Povodom godišnjice smrti Milorada Mandića Mande saopštenje su poslali i zaposleni u „Buhi“.

- Džordž Bernard Šo je rekao: „Život izjednačuje sve ljude. Smrt otkriva izuzetne“. Mi smo, doduše, nekako uvek znali da je naš Manda poseban. Svedočili smo o njegovoj velikoj posvećenosti, energiji, odlučnosti, upornosti i ljubavi koju je imao za svakoga. Iako već godinu dana nije s nama, on je svakog dana u našim mislima, sećanjima i razgovorima. A ta sećanja ne blede, i nikada neće izbledeti.

Kurir / Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track