(FOTO) BIO JE NAJLEPŠI JUGOSLOVEN: Kada se pomene Brankin muž, nastaje muk!
Foto: Printscreen YT

UMRO JE NA DANAŠNJI DAN

(FOTO) BIO JE NAJLEPŠI JUGOSLOVEN: Kada se pomene Brankin muž, nastaje muk!

Pop kultura -

Bekim Fehmiju je umro na današnji dan pre sedam godina. Vest da je glumac 15.juna 2010. izvršio samoubistvo u svom stanu u Beogradu dočekana je sa velikom tugom. Beli Bora Perjar iz "Skupljača perja" se ne zaboravlja. Glumio je sjajno, voleo je jako, jednu Branku, koju takođe dobro poznajete.

foto: Printscreen YT

Bekim nas je napustio u junu, a rodio se istog meseca, 1.juna 1936. u Sarajevu, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Bio je jugoslovenski i srpski glumac, albanskog porekla. Bio je ponosan Jugosloven koji nijednog trenutka nije zaboravio svoje korene. Odrastao je u patrijahalnoj porodici, njegova majka je bila domaćica, a otac se celog žviota bavio prosvećivanjem albanskog naroda. Zbog toga je često dolazio u sukobe sa vlastima, pa je porodica Fehmiju morala stalno da se seli, od Đakoviće u Sarajevo, a zatim u Skadar, pa u Prizren koji je postao njena stalna adresa.

foto: Printscreen YT

Bekim čije ime znači blagoslov, je nakon završetka gimnazije 1956. upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića.

Prijemni je položio iz prvog puta, a zvanično je postao glumac 1960. kada je završio sa studijama.

Talenat ga je predodredio da se bavi glumom, a originalnost ga je učinila velikim. Bekim je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bio glumačka zvezda. Najpre u Jugoslaviji.

foto: Printscreen YT

Uloga u filmu "Ne ubij" 1961. beleži se kao njegova prva uloga, a zatim su usledile aostvarenja kao što su "Roj", "Skupljačima perja", "Avanturisti," "Košava", "Specijalno vaspitanje", "Crveni i crni", "Disperatamente Giulia"...

Pored raskošnog talenta nekako je uspela da se istakne i njegova lepota, pa se za njega pričalo i govori se da je bio i jedan od naših najlepših glumaca.

Filmu Bekima Fehmija nikada nije bilo dosta, ali je on 1987. godine odlučio da prestane da se bavi glumom. Njegov "ne" bio je glasan protest antialbanskoj propagandi koja je vladala u to vreme.

Zavela ga je koleginica - Branku Petrić. Upoznali su za vreme studija. Branka kada priča o njihovoj ljubavi, uvek govori realistično. Ne liči njihova veza na neku idealizovanu bajku, već na najrealniju ljubav.

foto: Dragana Udovičić

Sporazumevali su se lako, izbegavali su svađe kako ne bi uzalud trošili vreme.

"Čini mi se da smo mi do kraja bili zaljubljeni, čak kad smo došli u neke poznije godine života. Ono čega bi trebalo da se sećam, a naš “brod” je tada već dugo mirovao u luci, bili su trenuci kada bi mi Bekim rekao: "Sedi preko puta mene, hoću da te gledam", ispirčala je glumica ove godine za "Gloriju".

Branka i Bekim su u braku dobili dvojicu sinova Hedona i Uliksa Fehmijua, koji je danas naš istaknuti glumac. Živi godinama u Americi sa suprugom, glumicom Snežanom Bogdanović i njihovom ćerkom Nikom.

Bekim Fehmiju je, kako su njegovi sinovi govorili, živeo onako kako je želeo i otišao je onako kako je želeo. Kremiran je na Novom groblju u Beogradu, 17. juna 2010. Njegov pepeo je prosut po reci Bistrici.

foto: Dragan Kadić

(Kurir.rs/Zena, Foto: Printscreen/YT, Dragan Kadić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track