CIGLANA: Kralj Ibi je kao pobesneli Maks
Foto: Foto: Tanjug

NOVA REŽIJA GORANA JEVTIĆA

CIGLANA: Kralj Ibi je kao pobesneli Maks

Pop kultura -

Na mestu gde se izvodi predstava postoji veliki rov - „između dva zamišljena carstva u koji se ubacuju žrtve, deca koja se šalju u rat“

U okviru festivala Dev9t u Staroj ciglani na zatvaranju će večeras biti izveden „Kralj Ibi“ u postavci glumca Gorana Jevtića, koji veruje da je, posle „Ibija“, koga smo ovde gledali pre 30 godina, uspeo da napravi uzbudljivu predstavu koja je ogledalo ovog vremena.

- Svaka generacija ima pravo na svoje čitanje klasika. Mi želimo da pričamo o tome gde smo doveli planetu danas. Upropašćena je ratovima, nekim novim talasima izbeglica - rekao je Tanjugu Jevtić, koji u predstavi igra kralja Ibija.

Goran kaže da njihov „Kralj Ibi“ pomalo izgleda kao „Pobesneli Maks“, ali i da je ovde reč o sadašnjost, a ne budućnosti, pa je zbog toga „sve monstruoznije i opasnije“.

Na mestu gde se izvodi predstava postoji veliki rov - „između dva zamišljena carstva u koji se ubacuju žrtve, deca koja se šalju u rat“, a Jevtić smatra da celo čovečanstvo danas ide ka toj provaliji.

- Ako vi idete u pozorište i konzumirate umetnost samo ako vam je ona puka zabava, to je prostor za gubljenje vremena ili prostor ispraznosti. Nas je zanimao umetnički čin koji nosi naš stav o onome što se u ovom trenutku u svetu dešava i gde smo mi kao čovečanstvo došli i još gore - kuda idemo. Bojim se da svi idemo ka tom rovu - pojašnjava Jevtić.

Predstava će se od septembra ponovo igrati u Staroj ciglani, a tokom zime planiraju da se presele u neki drugi prostor.

Kurir / E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track