(FOTO) NAJKREATIVNIJE PLEME NA BALKANU! Oduševiće vas kad čujete ko su Fotosofe i šta rade!
Foto: Fotosofia/Zdenko Mlinar

ZAVRŠILA SE 12. FOTOSOFIA

(FOTO) NAJKREATIVNIJE PLEME NA BALKANU! Oduševiće vas kad čujete ko su Fotosofe i šta rade!

Pop kultura -

Seminaristi Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju pod vodstvom fotografa Damira Hoyke, predstavili se na završnoj izložbi u Termama Tuhelj sa po tri fotografije na temu umetnosti. Njihove radove ocenila je mnogobrojna publika, a među njima je bio i poznati španski fotograf Pablo Almansa, inače gost predavač na dvanaestoj Fotosofiji i saradnik magazina kao što su Elle, GQ, Playboy...

foto: Fotosofia/Zdenko Mlinar

Fotografija nije samo okidanje fotoaparatom ili mobilnim telefonom, fotografija je slikanje svetlom, ona je umetnost, poput slikanja ili vajanja. Treba ti mnogo sati učenja da bi istrenirao maštu, kreativnost i svoje oči – rekao je Pablo Almansa, koji je mladim fotografima dvanaeste generacije Fotosofije otkrio brojna iskustva sa snimanja modnih editorijala, portreta, akt fotografija...

foto: Fotosofia/Zdenko Mlinar

Iako se Fotosofia završila, Damir Hoyka kaže da ovo nije kraj već početak, budući da se petnaest seminarista pridružuje 'plemenu' koje broji 180 'Fotosofa'

foto: Fotosofia/Zdenko Mlinar

Ponosan sam što su mnogi od njih, nakon završetka ovog seminara, spoznali svoju ljubav i talent prema fotografiji pa rade kao profesionalni fotografi u medijima, snimaju modne kampanje, najvažnije događaje, a mnogi su upisali i studije fotografije od Zagreba do Beča gde usavršavaju svoja znanja o fotoumetnosti.

Verujem da smo im na Fotosofiji dali izvsrnu podlogu - kaže Hoyka i ističe posebnu vrednost seminara, a to je 'umrežavanje' odnosno povezivanje i međusobno učenje od kolega iz svoje generacije, ali i svih koji su seminar prošli pre njih.

foto: Fotosofia/Ivanovski Krume

Da su veze stvorene na Fotosofia seminaru neraskidive, dokazuju i brojni bivši polaznici koji su u Tuhelj došli na završnu izložbu. Nakon tajnog glasanja svi su se složili da nagrada 'Izbor publike' za najbolju art seriju fotografija pripadne Ivanu Novokmetu, inženjeru građevine iz Osijeka koji se fotografijom bavi posljednjih šest godina.

foto: Fotosofia/Zdenko Mlinar

Ukoliko vam se dopala priča o Fotosofiji i želite da budete deo njihove čarolije, možete se prijaviti za seminar sledeće godine na www.fotosofia.info.

1 / 36 Foto: Fotosofia/Ivanovski Krume

Fotosofia 12. - Fešn dej

Kako voditi modela kroz snimanje, gde pozicionirati svetlo te u kratkom roku pronaći najbolju lokaciju za fotografisanje - bili su samo neki od zadataka koje su morali da izvrše polaznici dvanaeste Fotosofie, seminara za naprednu fotografiju pod vođstvom Damira Hoyke, koji su u četvrtak 15. juna 2017. u Termama Tuhelj snimali fotografije za modni editorijal.

foto: Fotosofia/Ivanovski Krume

Priliku da iskuse kako izgleda jedan dan u životu modog fotografa dobili su u skopu teme Fešn dey, a kroz snimanja su ih vodili Hoyka i njegovi asistenti među kojima je i Franjo Matković, jedan od najtalentovanijih hrvatskih mladih modnih fotografa.

foto: Fotosofia/Ivanovski Krume

Za razliku od prethodnih godina, modeli su nosili kolekcije diplomanata modnog dizajna s Tekstilno tehnološkog fakulteta (TTF) u Zagrebu koje su nastale pod vođstvom njihove mentorke dok.mr.art Jasminke Končić.

Studente uvek podstičem da stvaraju odevne predmete koji su prava mala umetnička dela, ali nosiva. Njihovi radovi odraz su sveta koji nas okružuje pa su tako neki inspiraciju za kolekciju jesen-zima 2017./2018. pronašli u poslednjim američkim izborima, novim otkrićima u svemiru ili pak globalnom problemu imigranata. A neki su posegnuli duboko u svoje korene i stvorili svevremenske modele kakvi su se nosili pre šezdesetak godina, ali su moderni i danas. Reč je o delima osam mladih dizajnera u čijim kolekcijama dolazi do izražaja jak autorski rukopis koji je vođen konceptualnim promišljanjem odeće i tesktilnih materijala – rekla je docentkinja Končić među čijim je bivšim studentima i uspešan mladi dizajner Matija Čop, koji već duže vreme živi i stvara u Londonu. Hoyki ovo nije prva saradnja s TTF-om, nedavno je tamo dovršio novi projekt koji uključuje fotografisanje njihovim elektronskim mikroskopom.

- Ponosan sam što smo fotografisanjem odeće njihovih diplomanata modnog dizajna otišli korak dalje u ostvarenju jedne od temeljnih zamisli seminara – pružili smo priliku za promociju ljudima koji se trude svoj san pretvoriti u profesiju – rekao je Hoyka.

foto: Fotosofia/Ivanovski Krume

Ovogodišnji Fotosofia Fešn tim sačinjavali su modeli Elena Dizdar, Ana Rogač i Golda Pamić koje su nosile modele diplomanata modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Dalibora Šakića, Sanje Švraka i Ines Košmerl kao i studenata druge godine diplomskog studija modnog dizajna Mateje Bosek, Mine Dobrić, Anđele Markušić, Filipa Čančera i Tene Zovak.

foto: Fotosofia/Ivanovski Krume

Za mjek ap su bile zaslužne Bojana Anđelić, Kristina Kobrehel i Maja Samardžija, make up superviziju Ena Čavlović, o frizurama su brinule Nina Dundur i Ela Gracis, a o stylingu Monika Hršak kojoj su asistirale Valerija Ljubić i Dora Štefanec.

Kako je jedna od temeljnih odlika ovog seminara da sve što se na njemu radi bude 'stvarno', i ova je tema koncipirana na način da se snimljene fotografije objavljuju u medijima. Tako će i ove godine rad Fotosofia Fashion Teama biti objavljen u raznim modnim medijima koji su dali podršku potrazi za novim modnim talentima.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track