KO JE UMETNIK, KAD JE KOD KUĆE: Otvorena izložba Uroša Zvizdića u Požegi!
Foto: Kurir

VIZUELNA UMETNOST

KO JE UMETNIK, KAD JE KOD KUĆE: Otvorena izložba Uroša Zvizdića u Požegi!

Pop kultura -

Izložba instalacija i objekata pod nazivom „Ko je umetnik, kada je kod kuće?“ Uroša Zvizdića, vizuelnog umetnika iz Požege, otvorena je u Gradskoj galeriji u tom gradu.

Istoričarka umetnosti Slađana Petrović Varagić navodi da Zvizdićeve instalacije i objekti „sadrže fotografske i video dokumentarne zapise njegovog intimnog prostora i da govoto u celini nastaju od predmeta iz njegovog svakodnevnog okruženja, što izložbi daje autoportretski karakter“.

foto: Kurir

"Uroš Zvizdić se bavi aktuelnim pitanjima - statusom umetnika danas, opstankom umetnosti i profesije unutar šireg društvenog konteksta. Preispitujući ovakve teme, umetnik na početku svoje izlagačke prakse, izlazi pred publiku hrabro i otvoreno, sa stavom da je galerija najbolje mesto za izražavanje unutrašnjeg stanja, stavova i sistema vrednosti", navela je istoričakrka umetnosti.

foto: Kurir

Uz opasku da se „nameće pitanje da li je moguć opstanak umetnosti bez plaćenog medijskog prostora, zastupnika, tržišta ili političkog angažmana“, ona ističe da Zvizdić „gradi postavku koja umetnika „oslobođa“ od ateljea, od imperativa koji nameću visokobudžetnu umetničku produkciju, realizovanu zahtevnim tehnologijama i skupim materijalima“.

foto: Kurir

Zvizdić, čija je to prva samostalna izložba, 2011. godine je završio je Fakultet likovne umetnosti u Beogradu i tri godine kasnije je, na istom fakultetu, završio master studije u klasi profesora Mrđana Bajića. Izlagao je na nekoliko grupnih izložbi, a njegova postavka u Požegi moži će da se pogleda do 11. avgusta.

foto: Kurir

(Kurir.rs/Danas/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Belef otkazao Hadžimanovu: Vasil otkriva da li se iza svega krije politika?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track