KUSTURICA ODUŠEVLJEN PUTINOM: On je odgovoran za ponos ruskog naroda!
Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

ISKRENO

KUSTURICA ODUŠEVLJEN PUTINOM: On je odgovoran za ponos ruskog naroda!

Pop kultura -

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran za to što su Rusi ponovo ponosni na svoju kulturu i istoriju", objašnjavajući zbog čega već dugo ruskog lidera toliko poštuje.

Kusturica je pozdravio napore Putina u ponovnoj izgradnji Rusije, za koje veruje da su Moskvu obnovili kao snažnu i nezavisnu silu u svetu, istovremeno svom narodu usađujući poštovanje prema nasleđu, koje se činilo da je izgubljeno tokom burnih devedesetih godina prošlog veka.

"Ono što zaista pozdravljam je stav gospodina Putina kojim on kroz svoju umerenu prirodu Rusiju vraća na noge sa dna gde se našla za vreme vlade Borisa Jeljcina, da bude ponosna na svoju istoriju i kulturu", rekao je Kusturica.

Režiser je priznao da je često na meti kritika, jer ne krije svoj naklonjeni stav prema ruskom lideru.

Čak i "pro-Putinove šale" danas mogu da izazovu probleme, naveo je Kusturica, ukazujući na to da je jednom bio kritikovan zato što je izjavio da je spreman da Putinu dozvoli da postavi rakete na njegovom balkonu.

foto: Aleksandar Jovanović

On je naveo da svet postaje mračno i smrtonosno ozbiljno mesto u kom više "ne možete ni da se našalite" i dodao da je posle toga razgovarao sa svojom suprugom o tom komentaru i da je ona to shvatila kao šalu.

"(Ipak), bilo je i onih sumnjičavih koji su me podvrgli žestokim napadima, istinito verujući da je to moguće", rekao je on.

Kusturica je ukazao i na duboku kulturnu i društvenu blagonaklonost izmedu Srbije i Rusije.

"Ako pogledate istorijske činjenice, kako je tadašnji ruski car Nikolaj Drugi ušao u Prvi svetski rat zbog Srbije, ako uvidite koliko dobro nas Rusija razume, koliko značimo jedni drugima na kulturnom nivou, kako smo duboko posvećeni pravoslavnim vrednostima", kaže Kusturica.

foto: Aleksandar Jovanović

Režiser je posebno naglasio da veruje da je moć da se traži zajednicko dobro iznad pojedinačne, sebične potrebe ono što razlikuje srpski i ruski narod od Zapada.

"Srbija i Rusija su mnogo više naklonjene principu kolektivizma, kroz koji i posmatramo našu istoriju i budućnost", napominje Kusturica.

On je naveo da, dok je Zapad možda postigao ekonomski napredak vodeći se upravo suprotnim vrednostima, on to doživljava kao društvo gde je "čovek čoveku vuk".

Prošle godine Kusturica je od Putina dobio Orden za unapredenje prijateljstva i jačanje saradnje izmedu naroda Srbije i Rusije, kao i za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inostranstvu.

foto: Nebojša Mandić

(Kurir.rs/Tanjug/RašaTudej, Foto: Nebojša Mandić, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track