PARALELE: Igra prestola podseća na istoriju Srba
Foto: Profimedia, Print

I SRBIJA BILA BUDNA ZBOG PREMIJERE HIT SERIJE

PARALELE: Igra prestola podseća na istoriju Srba

Pop kultura -

Svako može da se prepozna u bezumnom junaštvu, ali i poražavajućim izdajama pojedinih protagonista i ličnosti iz naše bliže i dalje prošlosti, smatra pisac fantastike Pavle Zelić

Serija „Igra prestola“ okuplja sve veći broj vernih fanova širom sveta, a i Srbija je između nedelje i ponedeljka bila budna zbog premijere nove sezone.

foto: Printscreen

Priča iz radionice HBO ostavila je prikovane za ekran i mnoge javne ličnosti, pisce Dejana Stojiljkovića, Pavla Zelića, glumice Dušicu Novaković i Stefana Kapičića.

- Srbi, kao i ostatak sveta, zaluđeni su epskim spektaklom, kompleksnim intrigama, neočekivanim preokretima i bogatom mitologijom sveta koji je kreirao Džordž Martin, a na neverovatan način ga ekranizuje tim HBO. Mislim da nama posebno leži ovakva pseudoistorija, u kojoj se prepoznaju mnoge paralele sa onom stvarnom, kojom smo tek opsednuti. Mislim da „Igra prestola“ podseća na našu istoriju, nabijenu tragedijama i heroizmom. Svakako da se možemo prepoznati u bezumnom junaštvu, ali i poražavajućim izdajama pojedinih protagonista i ličnosti iz naše bliže i dalje prošlosti - smatra Zelić.

Stefan Kapičić gledao je premijernu epizodu „Zmajev kamen“ u Americi, gde trenutno snima film.

- Sviđa mi se nova sezona „Igre prestola“. Nema dalje i mesta raspravi. Dajte još - kratko je prokomentarisao Kapičić.

Hit seriju prati i pisac i muzičar Marčelo, koji je postao njen fan kad je pre nekoliko godina spremao Tolstoja za ispit na fakultetu.

- Preporučujem jedan sociološki eksperiment: čitanje „Rata i mira“ uporedo s gledanjem „Igre prestola“. Nalaženje paralela onako kako ih je i sam Martin nalazio, jer on veli da pomno čita o istoriji i da voli književna dela koja se bavi istorijom. Prilično su na oba ta mesta uočljive zakonitosti ljudskog duha u ratu, s tim što je jedno fikcija (a zapravo i ne toliko, kad pogledamo bolje), a drugo ljuti realizam. To me sad dosta zabavlja, da te dve stvari pratim uporedo - rekao je Marčelo.

foto: Promo

Iznenađenje

PEVAČ ED ŠIRAN IMA EPIZODU

Pevač poznat po planetarno popularnom hitu „Shape of You“ Ed Širan pojavio se u prvoj epizodi sedme sezone serije „Igre prestola“. U sceni u kojoj se pojavljuje Ed je nazvan jednostavno - „čovek broj jedan“ i „Ed“. Ajra Stark sreće četu vojnika među kojima je i pevač. Ona u sceni o kojoj se od preksinoć uveliko raspravlja na internetu hvali njegovo pevanje i razmenjuje nekoliko reči sa Širanom.

- To je veoma dobra pesma - na šta pevač odgovara: - Nova je.

Fanovi su potpuno oduševljeni njegovim pojavljivanjem i već prognoziraju da će ova pesma biti veliki hit.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Profimedia, Printscreen, Promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Otkrivamo vam uzbudljive detalje sa snimanja nove sezone serije Ubice mog oca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja