ULIKS FEHMIU: Umetnici grade srušene mostove između naroda
Foto: Aleksandar Jovanović

GOST PULSKOG FESTIVALA

ULIKS FEHMIU: Umetnici grade srušene mostove između naroda

Pop kultura -

Svi smo obeleženi događajima na ovim prostorima, ali isto tako nastojimo da idemo dalje. Neophodno je za nas da komuniciramo, kaže poznati glumac

Glumac Uliks Fehmiu trenutno boravi u Puli, gde je prikazan njegov novi film „Naša svakodnevna priča“ u režiji Ines Tanović.

Naslednik legendarnog glumačkog para Branke Petrić i Bekima Fehmiua igra glavnu ulogu u psihološkoj drami koja govori o okupljanju porodice u Sarajevu posle rata.

- Verujem da radost i mogućnost za iole svetlijom budućnošću, posle svega što se dogodilo na prostoru nekadašnje Jugoslavije, moramo tražiti u mikrokosmosu svojih porodica i malih svetova koji nas okružuju - kazao je Tanjugu Fehmiu.

Glumac naglašava da različite stvari imaju smisla samo ako smo u prilici da ih sagledamo unazad.

- Svi smo obeleženi događajima na ovim prostorima, ali isto tako nastojimo da idemo dalje. Već neko vreme moja supruga Snežana i ja smo prisutni na filmu i televiziji jer imamo potrebu da učestvujemo u kulturnom, sociološkom i zabavnom životu na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ako nam to makar malo polazi za rukom, veoma smo zadovoljni. Hleb u našoj pekari u Njujorku, gde živimo, i dalje je savršen - kazao je Uliks.

foto: Damir Dervišagić

Za njega nema dileme da je budućnost pravljenja filmova u celom regionu nekadašnje Jugoslavije samo u manjinskim koprodukcijama.

- To jeste budućnost stvaranja kinematografije u regiji. Moram da pohvalim Filmski centar Srbije, koji makar u poslednje dve sezone ima kontinuitet dva konkursa godišnje. Upravo krećemo u snimanje filma „Šavovi“ reditelja Miroslava Terzića, sa kojim sam ja kao glumac radio „Ustaničku ulicu“. Sada sam u ulozi producenta, a moja supruga Snežana igra glavnu ulogu. Dobili smo podršku FCS, podršku „Euroimaža“, podršku iz Slovenije i to su minimalna sredstva da bi se takav posao završio do kraja, a da se ne šteti samom proizvodu.

Uliks se osvrnuo i na festival „Mirdita, dobar dan“, inspirisan karijerom njegovog oca Bekima, koji doprinosi poboljšanju komunikacije među ljudima i regionu.

- Ni na jednoj predstavi ili koncertu nisam bio jer živim u Njujorku. Neophodno je za nas da komuniciramo na ovim našim malim prostorima. Moja majka Branka Petrić je kazala da su umetnici kao inženjeri koji prvi iznova grade srušene mostove između naroda - zaključuje glumac.

Angažman u seriji „Ubice mog oca“

SAMO JE RANJEN

Uliks Fehmiu nakon Pule stiže u Beograd, gde ga očekuje nastavak snimanja serije „Ubice mog oca“. Reditelj Predrag Gaga Antonijević je na prvoj klapi otkrio da diler Žika, koga igra talentovani glumac, nije mrtav.

- Uliks je samo ranjen. Poginuo je pevač koga igra Dragan Marinković Maca i inspektori će istraživati ubistvo - rekao je reditelj.

Kurir / TANJUG

Foto: Aleksandar Jovanović, Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Otkrivamo vam uzbudljive detalje sa snimanja nove sezone serije Ubice mog oca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track