BOLAN ŽIVOT MUZIČKE DIVE: Dva puta je silovana, bavila se prostitucijom i umrla u najvećoj bedi!
Foto: Profimedia

TEŽAK ŽIVOT ČUVENE PEVAČICE

BOLAN ŽIVOT MUZIČKE DIVE: Dva puta je silovana, bavila se prostitucijom i umrla u najvećoj bedi!

Pop kultura -

Imala je težak život, a sa samo deset godina silovao ju je sused u siromašnom kvartu, a onda je usledilo još jedno silovanje.

Posle prvog silovanja čuvena pevačica Bili Holidej poslata je internat gde su prema njoj bili strogi i kažnjavali su je.

"Godinama sam sanjala o svim užasima koji su me zadesili i budila sam se vrišteći. Trebale su mi godine da to ostavim iza sebe", napisala je u svojoj autobiografiji.

Godine 1928. preselila se u Njujork gde je sa samo četrnaest godina doživela drugo silovanje, nakon čega se okrenula prostituciji, a onda su je i uhapsili. Posle izlaska iz zatvora dobila je prvu gažu i to potpuno neočekivano. Ona se prijavuila kao plesačica, ali vlasnik joj je rekao da ne valja, ali ju je pustio da otpeva svoje.

"Gosti su tada zaboravili na piće", prisećala se Bili Holidej koja se proslavila u Hameru svojim neobičnim glasom.

foto: Profimedia

Nju su veliki muzičari otkrili 1933, ali se tokom nastupanja u SAD-u suočila sa rasnom diskriminacijom. Na jednom nastupu u Detroitu naterali su je da zacrni lice da je, zbog njene svetle puti, niko ne bi zamenio za belkinju.

Tokom četrdesetih godina već je počela mnogo da pije, a njen prvi muž, Džimi Monro uveo ju je u svet heroina pa je ona zaradu uglavnom trošila na drogu. Ona je 1947. uhapšena zbog posedovanja heorina i deset meseci je bila u federalnom zatvoru posle čega joj je zabranjeno da nastupa u noćnim klubovima koji su joj i donosili zaradu. Drugo hapšenje usledilo je 1949. u San Francisku.

foto: Profimedia

Život kakav je vodila ju je uništavao na sve načine. Nakon razvoda od Monroa, zaljubila se u dilera, ali zatim i u mafijaša koji se koristio njenim imenom za velike biznis planove.

pedesetih je već izgubila glas i poslednje dve godine života provela je izgubljena u alkoholu i drogi.

Godine 1959. primljena je u bolnicu zbog problema sa jetrom i srcem, a tada su je ponovo uhapsili i ispred njene bolničke sobe postavili su čuvare.

Jedna od najpozantijih džez pevačica umrla je 17. jula i u trenutku smrti imala je 750 dolara pričvršćenih za nogu i 75 centi na bankovnom računu i samo 44. godine.

(Kurir.rs/Index.hr/Blic, M.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track