JELENA BAČIĆ O INSPIRACIJI: Najbolje se piše uz viski i u samoći
Foto: Marina Lopičić

JELENA BAČIĆ ALIMPIĆ

JELENA BAČIĆ O INSPIRACIJI: Najbolje se piše uz viski i u samoći

Pop kultura -

Dok sam bila na Siciliji, povredila sam kičmu. Okružena bolničarima, otkrila sam njihove tragične životne priče o kojima se malo zna, kaže spisateljica

Nije lako umreti, još je teže živeti, posebno sa krstom koji sam ja nosila na svojoj duši i u srcu, piše u svojim pismima Izabela Mesini, koju je u svom novom romanu „Nigde nema te“ odslikala Jelena Bačić Alimpić.

Ona u u razgovoru za Kurir govori o svom psihičkom stanju i privatnim gubicima koja su joj bila inspiracija za ovu potresnu priču bolničarke u ratu.

Žena iz Crvenog krsta

- Bila sam sama na Siciliji 10 dana i istraživala građu za roman. Tražila sam hotel u kom nema naših ljudi i dok sam pisala, bila sam u vrlo teškom psihičkom i fizičkom stanju. Povredila sam kičmu i bukvalno tri dana sam bila nepokretna. Pila sam viski i okružena bolničarima, prisetila sam se svog razmišljanja o medicinskom osoblju za vreme rata o kom se tako malo pisalo - objašnjava Alimpićeva, koja je inspiraciju pronašla u istorijskim knjigama.

- Sestre i lekari su za vreme Velikog rata rizikovali svoje živote i u užasnim uslovima pokušavali da spasu što više ranjenika. O njihovim tragičnim i herojskim sudbinama retko ko je pisao. To me je zaprepastilo - kaže spisateljica.

Priča prati siromašnu mladu devojku na Siciliji koja se prijavljuje da volontira u Crvenom krstu kako bi pobegla iz kuće svoje majke, a jedan od likova je i Marko Arsenijević, koji je, kako kaže, dobio ime po njenom sinu. Bačićeva ne skriva da je u roman unela i svoj lični gubitak.

- Najličniji je osećaj ogromne ljubavi i potpune nemoći da pomogneš onome koga voliš ako umire pred tvojim očima. Ja sam to, nažalost, osetila sa svojim ocem. No, nikad ne gubim nadu. Večiti sam optimista i uvek se nadam da će pravda na kraju biti dostignuta, ali ona dolazi sporo - kaže Bačićeva i osvrće se na trenutno stanje u medijima i politici.

Živim dobro, ali...

- Potpuno smo skrajnuti. I novinari i pisci. Imam sreću što mogu da živim od svog pisanja i bila bih neiskrena kada bih rekla da mi je loše, ali mi je loše jer su mnogi drugi u mojoj profesiji u teškoj situaciji. Mora da se donese zakon koji će štititi novinare, pisce i ostale umetnike, jer o našim pravima malo ko razmišlja i malo ko ih uvažava. Politika me nikad nije interesovala niti ću ikad biti član ijedne stranke, ali me boli nepravda koja se čini mojim kolegama i protiv toga se mora boriti.

Nije član klanova

NEĆU DOBITI NINOVU NAGRADU

Jelena Bačić Alimpić smatra da ne pripada krugu pisaca koji dobijaju Ninovu nagradu, ali za to ne krivi nikoga.

- Nikada se neće dogoditi da je dobijem. Ne pripadam nijednom klanu, a i zato što sam bestseler pisac. Ne želim da kažem ništa loše o kolegama, ali uglavnom Ninovu nagradu dobijaju nižetiražni pisci - kaže Alimpićeva.

Kurir / LJUBOMIR RADANOV

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track