UNUK MAESTRA FEATA SEJDIĆA OTKRIVA DEDINE POSLEDNJE REČI: Ne dozvoli da u kući umre truba!
Foto: Privatna Arhiva

POTRESNO

UNUK MAESTRA FEATA SEJDIĆA OTKRIVA DEDINE POSLEDNJE REČI: Ne dozvoli da u kući umre truba!

Pop kultura -

Zamolio me je da i svog petogodišnjeg sina Viktora naučim da svira kako bi nastavio porodičnu tradiciju. Bio je najbolji čovek na svetu, kaže Nebojša

Kralj trube Fejat Sejdić preminuo je juče u 77. godini u svom domu u rodnom Bojniku nakon duge i teške bolesti.

Težak moždani udar koji je imao pre 17 godina odvojio je muzičara od trube, ali su tradiciju Sejdića nastavili njegovi sinovi i unuci.

foto: Privatna Arhiva

Privržen porodici

Sa samo 14 godina prihvatio se limenog instrumenta u orkestru svog oca Kadrije i od tada je njegova karijera upisana u svetskim razmerama. Višestruki pobednik Guče svirao je sa najpoznatijim muzičarima, a zvuci njegove trube razgaljivali su dušu poznatim državnicima - od Josipa Broza Tita, Šarla de Gola, Zorana Đinđića, Mila Đukanovića do Vilija Branta i Leonida Brežnjeva - zatim Orsonu Velsu, Salvadoru Daliju, Ajrtonu Seni, velikom glumcu Ričardu Bartonu, koji je posebno voleo našu zemlju, ali i engleskoj kraljici Elizabeti.

Fejat ima brojnu porodicu, sina Zorana, ćerke Milu i Suzanu, snaju Zlatu, unuke Sandru i Nebojšu, koji je proveo poslednje trenutke kraj svog dede.

- Fejat je bio najbolji deda na svetu. On me je naučio da sviram trubu. Nije mi bilo lako da pored njega sviram. Bio je general i vođa, a od članova orkestara je zahtevao da budu kao njegova vojska. Borba s bolešću trajala je od 2000. godine - kaže Nebojša Sejdić i dodaje:

- Bio je jedno vreme u bolnici, ali je pre mesec dana izašao. Izrazio je želju da ga dovedemo kući jer je, kako je rekao, hteo da umre u svom domu. Tako je i bilo, deda je noćas preminuo.

Sahrana u Bojniku

On će posebno pamtiti poslednji razgovor s dedom.

- Govorio mi je da moram da budem posvećen umetnosti. Truba traži dušu, neće bez duše da se svira, ne pomažu note ako je nemaš. Rekao je da bi voleo da i moj sin Viktor nastavi porodičnu tradiciju i da nauči da svira trubu - kroz suze kaže unuku legende.

Fejat Sejdić, višestruki pobednik Sabora trubača u Guči, uveo je „trubački bonton“, bio je i ostao omiljen među umetnicima, a o njemu s poštovanjem besede u rodnom Bojniku, gde će po sopstvenoj želi biti danas sahranjen na lokalnom groblju u 14 časova.

Zadužili Srbiju

TRUBOM POBEDILI BUGARE

Preci Fejata Sejdića borili su se u Velikom ratu, njegov deda Rustem prepešačio je Albaniju i trubom izvojevao neke pobede.

- Deda Rustem je, na svoju ruku, zasvirao juriš za srpsku vojsku, a onda odstupanje za bugarsku. Pa kad je jurnula srpska vojska iz rovova na Kajmakčalanu, 10 kilometara su terali Bugare. Sutradan je morao na raport kod Stepe Stepanovića. Mislio je da će ga odmah streljati, kad ispade da će dobiti Zlatnu Karađorđevu zvezdu i čin narednika - ispričao je, pre dve godine, za Kurir Fejat Sejdić.

foto: Aleksandar Jovanović

Dejan Petrović

BIO JE UZOR NAMA MLAĐIMA

Trubača Dejana Petrovića potresla je vest o smrti kolege:

- Mnogo mi je žao, Fejatova smrt je gubitak kako za trubu i trubače, tako i za kompletnu muzičku i umetničku scenu. On je bio neko ko je postavljao standarde u sviranju, ali i u ponašanju, oblačenju i svemu onome što čini velikog umetnika, što je on definitivno bio, i mi mladi smo u njega na počecima svoje karijere gledali kao u uzora.

Kurir / E.K.

Foto: Privatna arhiva, Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track