A SAD ADIO: Ovo je poslednje delo Ljubiše Samaržića!
Foto: Dragan Kadić

zBOGOM, LEGENDO

A SAD ADIO: Ovo je poslednje delo Ljubiše Samaržića!

Pop kultura -

Glumac Ljubiša Samardžić koji nas je zauvek napustio sinoć u 81. godini, već neko vreme se borio sa teškom bolešću.

Srpski i jugoslovenski film ostao je bez jedne od poslednjih velikih legendi. Nakon duge borbe s teškom bolešću preminuo je Lubiša Samardžić.

Legendarni Šurda, kakvog ćemo ga uvek pamtiti iz serije "Vruć vetar", ostvario je brojne uloge u filomovima i serijama. Oprobao se i iza kamere i upravo mu je jedan takav projekat i bio poslednji.

Poslednja uloga koju je ostvario bila je u seriji "Miris kiše na Balkanu" 2011. godine, koju je i režirao.

Debitovao je na filmu 1961. godine, gde je igrao u ostvarenju "Igre na skelama".

Šezdesetih godina prošlog veka, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima.

Nadimak "Smoki" dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio 1963. godine, u filmu "Peščani grad".

Među zapaženijim ulogama su filmovi "Bitka na neretvi", "Sutjeska", "Bombaši", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Lude godine", "Rad na odredjeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Nije lako sa muškarcima", "Magareće godine", "Ubistvo sa predumišljajem", "Nataša".

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama "Vruć vetar", "Povratak otpisanih", "Kuda idu divlje svinje", "Bolji život", "Policajac sa Petlovog brda", "Jesen stiže, dunjo moja".

Kao reditelj, debitovao je dramom o bombardovanju "Nebeska udica", i zatim režirao filmove "Nataša", "Ledina", "Konji vrani".

(Kurir.rs/Tanjug, Foto:Dragan Kadić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track