(VIDEO) UMRO HJU HEFNER: Osnivač Plejboja preminuo u 91. godini
Foto: Reuters

Zečice zavijene u crno, šta će sada biti s njima...

(VIDEO) UMRO HJU HEFNER: Osnivač Plejboja preminuo u 91. godini

Pop kultura -

LOS ANĐELES - Osnivač i vlasnik čuvenog magazina Plejboj Hju Hefner preminuo je u 91. godini u Los Anđelesu.

1 / 5 Foto: Reuters

Rođen je 1926. godine u Čikagu, a davne 1953. godine, sa samo 600 dolara, Hju Hefner je osnovao časopis Plejboj koji je tokom decenija prerastao u multi-milionsku industriju.

Hefnera su za života okruživale brojne lepotice, koje su živele u njegovoj luksuznoj vili, a od kojih su mnoge postale svetski poznate.

foto: AP

Čuvene zečice donele su i slavu Hjuu koji je važio za velikog zavodnika koji je organizovao, kako su ih nazivali...

foto: Reuters

... orgije na svojim nadaleko poznatim zabavama.

Najpoznatije Hjuove zečice su Džejn Mejnsfild, Šenon Tvid, Dženi Mekarti, Pamela Anderson, En Nikol Smit, Merilin Monro...

Kako je saopštila PR služba magazina, ovaj medijski magnat i milioner preminuo prirodnom smrću u svom domu okružen porodicom, prenosi AP.

foto: Reuters

Osnivanjem "Plejboja" 1953. godine, Hefner je izgradio brend koji je definisao seksualnu kulturu u drugoj polovini 20. veka.

"Život je previše kratak da bi se živeo nečiji tuđi san", jedna je od njegovih najpoznatijih izjava.

foto: Reuters

Hefner je bio zaposlen kao novinar u "Eskvajeru", a kada je 1953. počeo da izdaje Pleboj, radno mesto mu je bila njegova kuhinja. "Plejboj" je kasnije postao najpoznatiji i najprodavaniji magazin za muškarce u svetu, dostizaviši 1970-ih godina tiraž od sedam miliona primeraka.

Prvi broj "Plejboja" poznat je po tome što je na naslovnoj strani bila fotografija nage Merilin Monro, iz kalendara za 1949 godinu, koje je on kupio za 200 dolara.

Primerak prvog broja prodavao se za 50 centi i objavljen je bez datuma za slučaj da ne bude drugog broja. Prvo izdanje se, međutim, rasprodalo za nekoliko nedelja.

Hefner je bio i politički aktivista i filantrop koji je bio aktivan po nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svetskog rata. Tvrdio je za sebe da je spavao sa više od hiljadu žena.

Hefner sam nikad nije voleo da o "Plejboju" govori kao o seks magazinu, već više o izdanju koje se bavi stilom života, čiji je seks važan sastojak.

foto: Reuters

"Plejboj" izlazi jednom mesečno i donosi fotografije nagih žena, zajedno sa člancima o modi, sportu, proizvodima i javnim ličnostima. Za njega su svoje kratke priče pisali i poznati pisci poput Norman Majler, Artura Klarka, Jan Fleminga, Vladimira Nabokova i Margaret Etvud, Kurt Vonegat, Džejms Boldvim i mnogi drugi.

Za "Plejboj" su radili i mnogi poznati fotografi kao što su Ričard Fegli, Vilijem Fig, Arni Frejtag, Ron Heris, Dejvid Meci, Ras Mejer, Pompeo Posar, Suz Randal...

Upitan na šta je najviše ponosan, on je rekao: "Na to da sam promenio stavove prema seksu. Da divni ljudi mogu da žive zajedno. Da sam dekontaminisao pojam seksa pre braka. To mi pruža veliko zadovoljstvo".

(Kurir.rs/CNN/Daily Mail/Tanjug/Foto: Reuters/AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Hju Hefner - čovek koji ne ide u raj jer je već ŽIVEO U NJEMU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track