PRAZNIK KNJIGE: Nobelovka Herta Miler gošća Sajma
Foto: Profimedia

Nemačka književnost u fokusu

PRAZNIK KNJIGE: Nobelovka Herta Miler gošća Sajma

Pop kultura -

Od 22. do 29. oktobra biće predstavljeno 350 naslova s nemačkog govornog područja

U fokusu ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu, koji se održava od 22. do 29. oktobra, biće nemačka književnost.

Zajedničkim nastupom predstaviće se zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn u okviru programa „Četiri zemlje - jedan jezik“.

Posetiocima će biti prezentovano oko hiljadu knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega, zahvaljujući saradnji sa Sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno čak 350 naslova. U Srbiju dolazi i dobitnica Nobelove nagrade Herta Miler (64). Pre osam godina ona je dobila prestižnu nagradu, a u Srbiji su objavljena njena dela: „Kralj se klanja i ubija“, „Bleda gospoda sa šoljama moke“, „Zver srca“, „Lisac je već tada bio lovac“ i roman „Ljuljaška daha“.

Herta Miler je rođena 1953. u Rumuniji, u Banatu. Po završetku studija radila je kao prevodilac u fabrici od 1977. do 1979, a otpuštena je kad je odbila da radi kao doušnik tajne policije. Iz Rumunije je emigrirala u Nemačku 1987. Milerova će održati književno veče drugog dana Sajma u JDP sa Ivanom Ivanjijem, a odlomke će govori Mirjana Karanović.

U pratećim programima biće obeležen vek od stradanja Milutina Bojića i pesnika Vladislava Petkovića Disa i osam vekova od krunisanja Stefan Prvovenčanog.

M. C. - Foto: Profimedia

Nemac iz Futoga

KARL-MARKUS GAUS OTVARA MANIFESTACIJU

Austrija na Sajam knjiga u Beogradu dovodi Karl-Markusa Gausa, koji će i otvoriti manifestaciju. Njegovi roditelji su živeli u Futogu. On se neumorno zalaže za srpsko-hrvatsku književnost, da Andrić, Kiš i Krleža budu u fokusu književnosti s nemačkog govornog područja. U svojim putopisima je često opisivao Futog i veličao zavičaj svojih roditelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track