Najnovije vesti

SRĐAN DRAGOJEVIĆ OGORČEN: Evo vam moji filmovi kad ih nelegalno emitujete!
Foto: Dragan Kadić

Bunt zbog autorskih prava

SRĐAN DRAGOJEVIĆ OGORČEN: Evo vam moji filmovi kad ih nelegalno emitujete!

Pop kultura

Nepoštovanje umetnosti: Na TV se, bez ikakve dozvole, stalno daju moja ostvarenja u veoma lošem kvalitetu, a jedino u Srbiji smo nezaštićeni, poručuje reditelj

Srđan Dragojević, revoltiran što televizije u Srbiji jedine ne plaćaju prava za emitovanje, objavio je linkove za svoje filmove.

Proslavljeni reditelj pozvao je svoje pratioce na društvenih mrežama da ih pogledaju.

- Na TV se bez ikakve dozvole stalno daju moji filmovi u veoma lošem kvalitetu te vam preporučujem, ako ste zainteresovani, da ih pogledate na Vimeu, svi su sa engleskim titlom - napisao je Dragojević i pojasnio:

Gledamo loše kopije

- Radi se - o svim kanalima. Bilo bi logično da se donese uredba da se filmovi ne smeju prikazivati u tom kvalitetu / izbledele beta kasete / dok se ne izvrši digitalizacija negativa. Kinoteka ima opremu, ne vidim da nešto rade. Autorska prava su drugi padež i to je komplikovana tema. Činjenica je da su jedino još u Srbiji autori potpuno nezaštićeni i ne dobijaju ništa za emitovanje.

foto: Facebook

Dragojević naglašava da u celoj priči novac nije primaran, već to što se prikazuju loše kopije.

Snimaće film „Nebesa“

- Kada puste „Mi nismo anđeli“, to nema veze s originalnom kopijom koja je puna kolora, sve pršti od boja, jer je to bio koncept - zaključio je Dragojević.

Reditelj je na internet pustio linkove i šifre za svoju trilogiju „Mi nismo anđeli“, „Lepa sela, lepo gore“, „Rane“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Parada“ i „Atomski zdesna“.

Dragojević ostaje pri odluci da ne govori za medije i da svoje stavove iznosi preko društvenih mreža. On trenutno radi na novom filmu „Nebesa“, za koji je dobio podršku Filmskog centra Srbije.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dragan Kadić, Facebook

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...